U 102. godini preminuo najstariji osuđeni nacista

Schütz je uvijek poricao da je bio SS čuvar u nacističkom koncentracionom logoru

27.04.2023. 09:44
  • Podijeli:
Josef Schütz_foto_TW-644a157a635f2.webp Foto: Twitter

Josef Schütz, najstarija osoba koja je osuđena za zločine počinjene tokom holokausta, umro je u 102. godini.

Josef Schütz proglašen je krivim prošlog juna za pomaganje u ubistvu hiljada zatvorenika u Sachsenhausenu blizu Berlina između 1942. i 1945. godine. Dobio je petogodišnju zatvorsku kaznu, ali je ostao na slobodi dok je čekao ishod žalbe Saveznom sudu pravde.

Schütz je uvijek poricao da je bio SS čuvar u nacističkom koncentracionom logoru. Proglašen je krivim za pomaganje i podržavanje ubistava 3518 ljudi. Također je učestvovao u strijeljanju sovjetskih ratnih zarobljenika i učestvovao u ubistvima ubijanjem plinom, navodi BBC.

Deseci hiljada ljudi umrli su u Sachsenhausenu tokom Drugog svjetskog rata od gladi, prisilnog rada, medicinskih eksperimenata i ubistava od strane SS-a. Schütz nije izrazio žaljenje tokom suđenja, rekavši njemačkom sudu da "ne zna zašto sjedi ovdje te da nije imao ništa s tim".

Uprkos njegovom imenu i podacima o rođenju koji se nalaze u dokumentima SS čuvara, tvrdio je da nije bio u logoru i da je umjesto toga radio kao poljoprivredni radnik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()