Tajvan porinuo prvu domaću podmornicu

"Današnji dan će ući u istoriju", rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen na ceremoniji održanoj u gradu Kaohsiung na jugu zemlje

28.09.2023. 12:20
  • Podijeli:
tajvan_podmornica_anadolija 1-651535f8d0302.webp Foto: Anadolija

Tokom nastavka kineskih pomorskih vježbi u blizini Tajvana, vlasti ovog ostrva u četvrtak su porinule prvu podmornicu domaće proizvodnje Narwhal, javlja Anadolija.

"Današnji dan će ući u istoriju", rekla je tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen na ceremoniji održanoj u gradu Kaohsiung na jugu zemlje.

Ovo je prva tajvanska autohtona odbrambena podmornica (IDS), za koju je Tsai kazala da se "nekada smatrala nemogućom misijom".

"Ali, to je sada realnost", naglasila je.

Vlasti su otkrile samo pramac podmornice, dok su torpedne cijevi i druge ključne komponente bile prekrivene tajvanskom zastavom, navodi ”Focus Taiwan News”.

Tsai je rekla da je ovaj korak ključan za postizanje "autonomije odbrane".

Podmornicu je napravio "CSBC Corp." u tajvanskom brodogradilištu u Kaohsiungu, a Tsai je izjavila da su podmornice "ključne u naporima mornarice da razvije borbene sposobnosti i druge ključne strategije".

Događaju je prisustvovala i Sandra Oudkirk, šefica Američkog instituta na Tajvanu (AIT).

Očekuje se da će Tajvan imati četiri podmornice spremne za borbu do 2027. godine, među kojima su i dvije postojeće podmornice klase Chien Lung (Sword Dragon) kupljene od Holandije 1980-ih.

Tokom 1970-ih, ostrvska država je kupila dvije podmornice iz vremena Drugog svjetskog rata od Sjedinjenih Američkih Država koje se sada koriste za obuku.

Peking je u srijedu objavio da je kineska vojska održala vježbe oko Tajvana da bi spriječila "aroganciju separatista".

"Akcija Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA) za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta nikada neće prestati sve dok separatisti 'tajvanske nezavisnosti' nastavljaju sa provokacijama", rekla je Zhu Fenglian, portparolka kineske kancelarije za tajvanska pitanja Državnog savjeta.

Kina tvrdi da je Tajvan "otcijepljena provincija", međutim, Taipei insistira na nezavisnosti od 1949. godine i uspostavio je diplomatske odnose s najmanje 14 država i regiona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()