Svakih pet sekundi uništi se jedna šuma veličine fudbalskog terena

Brazil je zaslužan za 43 odsto gubitka šuma

01.07.2023. 11:20
  • Podijeli:
prasuma amazon una-6488a21539dd0.webp Foto: Screenshot/UNA

Zemlja je u 2022. godini izgubila područje tropskih šuma koje apsorbuje ugljenik veće od Švajcarske ili Holandije, a većina je uništena da bi se napravilo mjesto za stoku i vađenje sirovina, pokazala je danas objavljena analiza satelitskih podataka.

To znači da se svakih pet sekundi posiječe ili spali područje tropskog drveća veličine fudbalskog igrališta, danju i noću. To je za deset odsto više nego godinu dana ranije, prema Svjetskom institutu za resurse /VRI/.

Zbog uništavanja tropskih šuma prošle godine u atmosferu je izbačeno dodatnih 2,7 milijardi tona ugljen-dioksida, što je ekvivalentno emisiji fosilnih goriva Indije, navodi odjeljenje VRI za šume.

Brazil je zaslužan za 43 odsto gubitka šuma, dok su Demokratska Republika Kongo i Bolivija odgovorne za oko 13, odnosno devet odsto, prenosi AFP.

Više od 41.000 kilometara kvadratnih uništenih na globalnom nivou prošle godine čini 2022. godinu četvrtom najrazornijom za primarne šume u posljednje dvije decenije.

Sve brže uništavanje šuma dešava se godinu dana nakon što su svjetski lideri obećali na samitu COP26 u Glazgovu da će zaustaviti i preokrenuti gubitak šuma do 2030. godine.  

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()