Supertajfun Saola približava se Kini: Stotine letova otkazano u Hong Kongu i Guangdongu

Saola ima vjetrove od preko 200 kilometara na sat i kreće se prema obali istočnog Guangdonga

01.09.2023. 13:40
  • Podijeli:
tajfun oluja pixabay-1664122785256.webp Foto: Pixabay

Stotine letova otkazano je u kineskoj provinciji Guangdong i Hong Kongu kad se supertajfun Saola u petak približio kopnu, primoravši vlasti da upute snažna upozorenja o oluji i zatvore poduzeća, škole i finansijska tržišta, javlja Reuters.

Tri tropska ciklona formirala su se u sjeverozapadnom Tihom okeanu i Južnom kineskom moru, a Saola i Haikui su već označeni kao tajfuni, dok je Kirogi, najudaljeniji od kopna, i dalje klasificiran kao tropska oluja, prema prognostičarima.

Saola ima vjetrove od preko 200 kilometara na sat i kreće se prema obali istočnog Guangdonga, provincije koja obuhvata Hong Kong. Mogao bi biti među pet najjačih tajfuna koji su pogodili Guangdong od 1949. godine, rekle su kineske vlasti u četvrtak kada su izdale svoje najveće upozorenje na tajfun.

Saola bi mogla doći do kopna u petak navečer ili u subotu ujutro kao jak tajfun duž obale od Huidonga do Taishana u Guangdongu, saopćio je kineski nacionalni meteorološki centar, koji je zadržao svoje najveće crveno upozorenje na tajfun.

Hong Kong i susjedni Makao leže u središtu te obale.

Vremenski uvjeti bi se mogli brzo pogoršati kako se tajfun spušta na kopno, saopćio je opservatorij u Hong Kongu, dodajući da će razmotriti potrebu za izdavanjem jačih signala upozorenja na ciklon kasnije u petak.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()