Sukob u Gazi bacio sjenku na konferenciju o holokaustu

Konferenciju su zajednički organizovali Vatikan, "Jad Vašem", američki Stejt department, Memorijalni muzej Holokausta SAD i brojne jevrejske grupe

09.10.2023. 19:22
  • Podijeli:
Vatikan_Rim_Foto Pixabay-646dcce7919da.webp Foto: Pixabay

Sukob u Gazi bacio je danas sjenku na veliku konferenciju o Vatikanu i Holokaustu, pri čemu je jedan učesnik rekao da događaji na Bliskom istoku predstavljaju najgori masakr Jevreja u jednom danu od tada.

Konferencija je organizovana nakon otvaranja vatikanske arhive pontifikata Pija Dvanaestog 2020. godine, što je dovelo do otkrića pisma koje pokazuje da je on znao detalje o nacističkom pokušaju da istrijebi Jevreje u Holokaustu još 1942. godine.

Kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Vatikana, promijenio je svoje pripremljene uvodne komentare kako bi pomenuo "užasan i odvratan napad" na "izraelsku braću i sestre".

"Nažalost, nasilje, terorizam, varvarstvo i ekstremizam potkopavaju legitimne težnje Palestinaca i Izraelaca", rekao je Parolin.

Rikardo di Senji, glavni rimski rabin, rekao je da su njegove misli više tamo nego ovdje.

Dvojica govornika iz izraelskog Centra za sjećanje na Holokaust "Jad Vašem" otkazali su svoje nastupe na trodnevnoj konferenciji, koja okuplja istoričare i teologe koji treba da se pozabave jevrejsko-hrišćanskim odnosima nakon otvaranja arhiva.

Na skupu je bila i profesor Debora E. Lipstad, specijalni izaslanik SAD za praćenje i borbu protiv antisemitizma, i koja je 1996. dobila značajan slučaj u Londonu protiv negatora holokausta Dejvida Irvinga.

"To je najveći broj ubijenih Jevreja u jednom danu od Holokausta", rekla je ona Rojtersu u pauzi konferencije, dodajući da je prethodni rekord ubijenih civila bio bombaški napad 1994. godine na centar jevrejske zajednice u Buenos Ajresu u kojem je ubijeno 85, a više stotina je ranjeno.

"Naoružani napadači Hamasa vikali su 'Jahud, Jahud', /arapski za Jevrejin/. Nisu rekli 'Izraelci'. Otvoreni antisemitizam koji čujemo od pristalica je značajan i jednostavno zapanjujući", rekla je ona.

Izraelska televizija Kan saopštila je da se broj poginulih u napadu Hamasa popeo na 800. U međuvremenu, Izrael je nastavio sa uzvratnim udarima, u kojima je od subote poginulo više od 500 ljudi.

Parolin je pomenuo i raseljene i ranjene Palestince, rekavši da "naše molitve idu i njihovim porodicama, i svim nevinim civilima".

Pristalice Pape Pija Dvanestog kažu da je on radio iza kulisa da bi pomogao Jevrejima i da nije govorio kako bi spriječio pogoršanje situacije katolika u Evropi koju su okupirali nacisti. Njegovi protivnici kažu da mu je nedostajalo hrabrosti da progovori o informacijama koje je imao uprkos molbama savezničkih sila.

U Rimu se od danas do 11. oktobra održava konferencija pod nazivom Novi dokumenti pontifikata pape Pija Dvanaestog i njihovo značenje za jevrejsko-hrišćanske odnose, objavljeno je ranije na sajtu Univerziteta Pontificia Universita Gregorijana / Pontifical Gregorian University/.

Konferenciju su zajednički organizovali Vatikan, "Jad Vašem", američki Stejt department, Memorijalni muzej Holokausta SAD i brojne jevrejske grupe.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()