Sud prihvatio žalbu demonstranta osuđenog na smrtnu kaznu

Osuđen je na smrt pod optužbom da je "vodio rat protiv Boga"

31.12.2022. 14:45
  • Podijeli:
sud pixabay-1665153587481.webp Foto: Pixabay

Vrhovni sud Irana prihvatio je žalbu jednog demonstranata na smrtnu kaznu koja mu je izrečena zbog navodnog oštećenja javne imovine tokom antivladinih demonstracija i vratio njegov slučaj na razmatranje.

Nur Mohamadzadeh /25/ uhapšen je 4. oktobra, a dva mjeseca kasnije osuđen je na smrt pod optužbom da je "vodio rat protiv Boga" jer je navodno pokušao probiti zaštitnu ogradu na auto-putu u Teheranu i zapaliti kantu za otpatke.

On je odbacio optužbe, rekavši da je bio primoran da prizna svoju krivicu i da je štrajkovao glađu prije dvije nedjelje.

Iran je već pogubio dvije osobe umiješane u nemire koji su izbili u septembru nakon smrti u pritvoru Iranke kurdskog porijekla Mahse Amini, koju je uhapsila policija za moral koja sprovodi strogi kodeks oblačenja žena u Islamskoj Republici.

"Amnesty International" je saopštio da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 ljudi, što je, kako je ocijenjeno, pokušaj zastrašivanja demonstranata.

Iranske vlasti okrivile su iranske strane neprijatelje i njihove agente za orkestriranje nemira.

"Vrhovni sud je prihvatio žalbu Sahanda Nura Mohamedzadeha, jednog od optuženih za nedavne nerede. NJegov slučaj je poslat ogranku Revolucionarnog suda na razmatranje", objavila je novinska agencija Mizan na "Tviteru".

Prošle sedmice, Vrhovni sud je prihvatio žalbu na smrtnu kaznu repera Samana Seidija Iasina, ali je potvrdio istu kaznu protiv demonstranta Mohammada Kobadlua.

Ranije ovog mjeseca sud je suspendovao smrtnu kaznu demonstrantu Mahanu Sadratu, koji je optužen za razne navodne prekršaje, uključujući ubod nožem službenika obezbjeđenja i paljenje motocikla.

Iran je ranije ovog mjeseca objesio dvojicu demonstranata - Mohsena Šekarija /23/, koji je optužen da je blokirao put i da je nožem ranio pripadnika paravojnih snaga Basidž, te Madžida Rezu Rahnavarda /23/, koji je optužen da je nasmrt izbo nožem dva člana Basidža.

Rahnavard je javno obješen na građevinskom kranu.

Grupa za ljudska prava Hrana saopštila je da je do petka ubijeno 508 demonstranata, uključujući 69 maloljetnika.

Ova grupa navodi da je ubijeno 66 pripadnika snaga bezbjednosti, a vjeruje se da je uhapšeno čak 19.199 demonstranata.

Iranski zvaničnici saopštili su da je do 300 ljudi, uključujući pripadnike snaga bezbjednosti, izgubilo život u nemirima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()