Stoltenberg nikad oštrije: Oni podstiču najveći rat u Evropi

Prema riječima generalnog sekretara NATO-a, postoji potreba da se unese sadržaj u partnerstva s Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom

01.07.2024. 19:15
  • Podijeli:
stoltenberg nato profimedia-665d897f7653e.webp Foto: Profimedia

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Kinu da pruža vojnu podršku Rusiji, čime podstiče najveći rat u Evropi od Drugog svjetskog rata, prenosi Sputnjik.

– Kina podstiče na najveći sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata, rekao je Stoltenberg u intervjuu japanskom listu „Iomiuri“, navodeći da Rusija navodno proizvodi bespilotne letjelice i rakete uz podršku najsuvremenije tehnologije i elektronike koja se izvozi iz Kine.

Prema riječima generalnog sekretara NATO-a, postoji potreba da se unese sadržaj u partnerstva s Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom kako bi se povećao pritisak na Kinu i stabilizirao region u Aziji.


Govoreći o konkretnim koracima u slučaju krize na Tajvanu, Stoltenberg je iznio oprezan stav, rekavši da će NATO ostati savez Sjeverne Amerike i Evrope. Također je naglasio da odluka o ranije objavljenom planu o otvaranju kancelarije NATO-a za vezu u Tokiju neće biti donesena na predstojećem samitu Alijanse, uzimajući u obzir da članice ne žele nepotrebno provocirati Peking.

– NATO ne smatra Kinu protivnikom, ali ona predstavlja izazov našim vrijednostima, interesima i bezbjednosti, dodao je on.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine u odgovoru na optužbe zapadnih zemalja navodi da zauzima pravedan i objektivan stav o situaciji u Ukrajini, kao i da se pridržava razumnog i odgovornog pristupa izvozu oružja i robe dvostruke namjene u skladu sa zakonima i propisima.


U aprilu je portparol kineskog Ministarstva vanjskih poslova Njang Njenbin izjavio da SAD pružaju vojnu pomoć Ukrajini, ali kritiziraju normalnu suradnju Rusije i Kine. On je to nazvao licemjerjem i tipičnim primjerom dvostrukih standarda. Peking je također upozorio Sjedinjene Američke Države da omalovažavanje i okrivljavanje drugih neće riješiti ukrajinsku krizu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()