Finski predsjednik: Kina može okončati rat u Ukrajini jednim pozivom Putinu

Xi Jinping je nedavno ugostio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Pekingu

03.07.2024. 19:55
  • Podijeli:
vladimir putin i si đinping u pekingu - 16 maj 2024 -  profimedia (2)-66459dfcbc09c.webp Foto: Profimedia

Kina bi mogla biti ključ za okončanje ruske agresije na Ukrajinu, tvrdi finski predsjednik Alexander Stubb, a prenosi Business Insider.

Kineski utjecaj na Rusiju, rekao je Stubb, proizlazi iz sve većeg oslanjanja Rusije na tu zemlju dok se Rusija bori s ekonomskim sankcijama od Zapada.

"Tvrdim da je Rusija trenutno toliko ovisna o Kini da bi jedan telefonski poziv predsjednika Xi Jinpinga riješio ovu krizu", rekao je Stubb o kineskom čelniku. "Ako bi rekao, vrijeme je za početak pregovora o miru, Rusija bi bila prisiljena na to", tvrdi Stubb. "Ne bi imali drugog izbora", dodao je.

Stubb, čija je zemlja pristupila NATO savezu u aprilu prošle godine rekao je da je posredovanje u mirnom rješavanju rata u Ukrajini u interesu Kine.

"Ako je Kina istinski zainteresirana za mirne odnose među nacionalnim državama, ne može dopustiti zemlji poput Rusije da vodi imperijalni, agresivni i kolonijalni rat protiv neovisne nacionalne države", rekao je Stubb.

"To je prava stvar koju treba učiniti. A to bi također pokazalo i vodstvo Kine", dodao je.

Xi Jinping je nedavno ugostio ruskog predsjednika Vladimira Putina u Pekingu. Naglasio je želju Kine za međunarodnom mirovnom konferencijom koja bi uključivala i Rusiju i Ukrajinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()