NATO članice postigle dogovor: Naredne godine Ukrajini ide vojna pomoć od 40 milijardi evra

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od saveznika da se obavežu da će više godina pružati vojnu pomoć Kijevu.

03.07.2024. 20:23
  • Podijeli:
nato ukrajina pixabay-64ad11d92d189.webp Foto: Pixabay

NATO saveznice pristale su da naredne godine finansiraju vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 40 milijardi evra, izjavile su danas za Rojters dvije zapadnoevropske diplomate.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je od saveznika da se obavežu da će više godina pružati vojnu pomoć Kijevu.

Takođe je odlučeno da NATO saveznici tokom naredne godine naprave dva izveštaja da bi utvrdili koja zemlja šta snabdijeva Ukrajini i kako bi sve bilo transparentno, rekao je diplomata.

Ovo finansijsko obećanje je dio šireg paketa koji će lideri NATO dogovoriti kada se okupe na samitu u Vašingtonu, od 9. do 11. jula.

U junu su saveznici odlučili da će NATO preuzeti veću ulogu u koordinaciji isporuka oružja Ukrajini.

Nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine, Sjedinjene Američke Države okupile su nacije istomišljenika u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, formirajući grupu koja sada broji oko 50 nacija, koje se redovno sastaju kako bi pružile ono što je potrebno Kijevu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()