Stoltenberg najavio: Evropski NATO saveznici će ove godine uložiti 380 milijardi dolara u odbranu

Uoči sastanka ministara odbrane

15.02.2024. 13:09
  • Podijeli:
jens stoltenberg u bih, 20 okt 2023 - AP Photo Armin Durgut Tanjug-655b217f1732b.webp Foto: AP Photo/Armin Durgut/Tanjug

Evropski NATO saveznici uložit će ukupno 380 milijardi dolara u odbranu tokom 2024, najavio je u srijedu generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao kako očekuje da će 18 saveznika ove godine potrošiti dva posto BDP-a na odbranu.

"To je još jedan rekordan broj i šestostruko povećanje u odnosu na 2014. kada su samo tri saveznika ispunila cilj. U 2024. godini NATO saveznici u Evropi uložit će ukupno 380 milijardi američkih dolara u odbranu. Po prvi put to iznosi dva posto ukupnog BDP-a", rekao je šef NATO-a na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane.

Dodao je da će ministri razgovarati i o povećanju proizvodnje te podsjetio da je Njemačka počela izgradnju nove fabrike municije koja bi proizvela 200.000 artiljerijskih granata godišnje.

"Nikada ne možemo uzeti mir zdravo za gotovo", rekao je Stoltenberg i dodao da nema "neposredne vojne prijetnje bilo kojem savezniku u NATO-u".

Stoltenberg je također komentarisao rat u Ukrajini i izrazio podršku zapadnih zemalja, pozdravljajući nedavnu odluku EU-a "o velikom novom paketu pomoći".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()