Stigla prva reakcija Rusije na najavljenu isporuku F-16

Danski ministar odbrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da će Ukrajina moći koristiti donirane avione F-16 samo na svom teritoriju

21.08.2023. 12:01
  • Podijeli:
F16_Profimedia-64e1d57184be3.webp Foto: Profimedia

Rusija je osudila odluku Danske i Nizozemske da doniraju Ukrajini borbene avione F-16 upozorivši da će to dovesti do eskalacije sukoba. Danska i Nizozemska u nedjelju su objavile da će dati Ukrajini avione F-16. Prvih šest bit će isporučeno oko Nove godine.

"To što je Danska sada odlučila donirati 19 aviona F-16 Ukrajini vodi do eskalacije sukoba", rekao je ruski ambasador Vladimir Barbin, a prenijela novinska agencija Ritzau.

"Skrivajući se iza premise da sama Ukrajina mora odrediti uvjete za mir, Danska želi svojim djelima i riječima postići da Ukrajina nema drugog izbora nego da nastavi vojni sukob s Rusijom", rekao je.

Danski ministar odbrane Jakob Ellemann-Jensen rekao je da će Ukrajina moći koristiti donirane avione F-16 samo na svom teritoriju.

"Doniramo oružje pod uvjetom da ga se koristi da se otjera neprijatelja s teritorija Ukrajine. I ne više od toga", rekao je Ellemann-Jensen u ponedjeljak.

"To su uvjeti, bilo da je riječ o tenkovima, borbenim avionima ili nečem drugom", dodao je. 
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()