Spuštaju se tenzije: Sastali se američki i kineski ministar odbrane

Prvi susret nakon posjete Nancy Pelosi Tajvanu

22.11.2022. 07:24
  • Podijeli:
amerika_kina - reuters-1669098199979.webp Foto: Reuters

Američki i kineski ministri odbrane sastali su se u Kambodži prvi put nakon posjete Nancy Pelosi Tajvanu.

Sastanak Lloyda Austina i Wei Fenghea je održan na rubu konferencije ministara odbrane, koja se održava u Siem Reapu i usljed napetosti koje ove dvije zemlje pokušavaju smiriti.

Kina je posjet Pelosi Tajvanu početkom augusta ocijenila kao veliku provokaciju. U više navrata je Kina podizala svoju borbenu gotovost takoreći prijeteći Tajvanu, no od tada postoje napori da se pokušaju smanjiti tenzije.

Ranije su se na Baliju sastali i predsjednici Joe Biden i Xi Jinping gdje su tri sata razgovarali o problemu i bili su to prvi direktni pregovori lidera dvije najveće ekonomije u svijetu otkako su postali predsjednici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()