Španija i Irska od Evropske unije zatražile hitnu reviziju ugovora s Izraelom

U pismu na tri stranice, zahtijeva se revizija sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela koji je stupio na snagu 2000. godine i glavni je temelj za trgovinske veze

14.02.2024. 21:06
  • Podijeli:
gaza_anadolija 5 -65b11684c6e51.webp Foto: Anadolija

Premijeri Irske i Španije pozvali su lidere EU da poduzmu mjere zbog pogoršane situacije u Gazi, zahtijevajući hitnu procjenu pridržava li se Izraela obaveza vezanih za ljudska prava zapisanih u trgovinskom sporazumu s blokom.

Pismo je poslano usred sve češćih međunarodnih poziva Izraelu da odustane od planova za vojni napad na grad Rafah u južnoj Gazi, gdje je više od milion Palestinaca sa sjevera i središta teritorija pobjeglo tražeći sigurnost. Najmanje 74 Palestinca ove sedmice ubijeno u izraelskom napadu na grad.

“S obzirom na kritičnu situaciju u Rafi, Irska i Španija su upravo zatražile od Evropske komisije da hitno preispita ispunjava li Izrael svoje obveze poštivanja ljudskih prava u Gazi”, napisao je Pedro Sánchez, premijer Španije na Twitteru.

Zajedničko pismo Sancheza i Lea Varadkara iz Irske šefici komisije Ursuli von der Leyen i visokom predstavniku bloka Josepu Borrellu, objavljeno u srijedu, vrlo je neobičan potez, čak i za dvoje lidera koji su u biti najjači zagovornici prava Palestinaca u Briselu.

"Duboko smo zabrinuti zbog pogoršanja situacije u Izraelu i Gazi, posebno zbog utjecaja koji tekući sukob ima na nedužne Palestince, posebno djecu i žene. Proširena izraelska vojna operacija u području Rafaha predstavlja ozbiljnu i neposrednu prijetnju s kojom se međunarodna zajednica mora hitno suočiti", piše u pismu.

U pismu na tri stranice, zahtijeva se revizija sporazuma o pridruživanju između EU i Izraela koji je stupio na snagu 2000. godine i glavni je temelj za trgovinske veze.

"Tražimo da Komisija poduzme hitnu reviziju ispunjava li Izrael svoje obaveze, uključujući sporazum o pridruživanju EU i Izraela, koji poštivanje ljudskih prava i demokratskih načela čini bitnim elementom odnosa; a ako smatra da je u suprotnosti, da predlaže odgovarajuće mjere vijeću na razmatranje", stoji u pismu.

Zahtjevi su, navodi se u pismu, postavljeni "u kontekstu rizika od još veće humanitarne katastrofe koju predstavlja neposredna prijetnja izraelskih vojnih operacija u Rafi i nastavlja se događati u Gazi od oktobra 2023., uključujući opću zabrinutost o mogućim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog zakona o ljudskim pravima od strane Izraela".

Varakdar je rekao irskom parlamentu u utorak da Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, nije slušao međunarodne lidere koji su tražili da ne pokreću ofanzivu na Rafah.

U pismu se dodaje: "Ne smijemo izgubiti iz vida hitnu potrebu za političkom perspektivom za okončanje sukoba. Gotovo 28.000 Palestinaca je ubijeno, a više od 67.000 je ranjeno, a svjedoci smo raseljavanja 1,9 miliona ljudi (85 posto stanovništva) unutar Gaze i sveopćeg uništavanja domova i velike štete na vitalnoj civilnoj infrastrukturi, uključujući bolnice. Opet smo iznova izrazili potpunu osudu Hamasovih neselektivnih terorističkih napada od 7. oktobra i pozvali na trenutno i bezuvjetno oslobađanje preostalih talaca."

Ali, dodaje se, pravo Izraela da se brani "može se ostvariti samo u skladu s međunarodnim pravom i mora biti u skladu s načelima razlikovanja, proporcionalnosti i opreza".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()