Španija i dalje nije postigla sporazum o statusu Gibraltara, o svemu bi mogao odlučivati aerodrom

Status Gibraltara i uređenje granice sa Španijom ima nekoliko spornih tačaka od 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz EU

10.12.2023. 15:22
  • Podijeli:
gibraltar-3509369_1920-1669399071896.webp Foto: Pixabay

Dogovor o statusu britanske teritorije Gibraltar zavisi od sporazuma za upotrebu aerodroma, rekao je danas španski ministar vanjskih poslova Joze Manuel Albarez.

Status Gibraltara i uređenje granice sa Španijom ima nekoliko spornih tačaka od 2016. godine kada je Britanija glasala za izlazak iz EU. Britanija, Španija i EU sredinom sedmice treba da razgovaraju o ovom pitanju.

Albarez je naglasio da je Španija iznijela prijedlog Velikoj Britaniji, koji obuhvata slobodu kretanja ljudi i robe, uklanjenje fizičke granice između Gibraltara i Španije, te upotrebu aerodroma.

"Velika Britanija treba da donese odluku da li želi ovaj prijedlog ili jednostavnu primjenu evropskog zakona. Smatram da je napredak da letovi dolaze sa španskih aerodroma i drugih evropskih država jer se tima unapređuju turizam i odnosi. Aerodrom mora biti u sporazumu", istakao je Albarez.

Gibraltar je enklava na krajnjem jugu Španije i pod britanskom je vlasti od 18. vijeka, ali je isključen iz sporazuma o Brexitu postignog između Brisela i Londona.

Španija, Britanija i EU postigli su saglasnost 31. decembra 2020. godine, nekoliko sati prije Brexita da Gibraltar ostaje dio sporazuma evropskog bloka, te će Španija regulisati luku i aerodrom, do trajnog rješenja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()