Službenik njemačke Vlade optužen da je odavao tajne informacije Rusiji

Radio je u uredu koji se bavi vojnom opremom i informacionim tehnologijama. Tereti se da je samoinicijativno otišao u Ambasadu Rusije u Berlinu i Konzulat Rusije u Berlinu, ponudivši svoje usluge

10.08.2023. 11:28
  • Podijeli:
njemačka_špijunaža_anadolija 1-64a7da8569266.webp Foto: Anadolija

Službenik Vlade Njemačke imenovan kao Thomas H. optužen je da je Rusiji odavao tajne informacije.

Radio je u uredu koji se bavi vojnom opremom i informacionim tehnologijama. Tereti se da je samoinicijativno otišao u Ambasadu Rusije u Berlinu i Konzulat Rusije u Berlinu, ponudivši svoje usluge. Pred sud je izveden jučer i bit će u pritvoru do početka suđenja.

"Savezni tužitelj je uhapsio njemačkog službenika, sumnjajući da je radio za stranu tajnu službu", istakao je njemački ministar pravde Marco Buschmann.

Službenik se tereti da je ustupao informacije do kojih je dolazio radeći za Vladu Njemačke. Uhapšen je u Koblenzu, a pretreseni su mu kuća i radno mjesto.

Hapšenje se desilo nakon što je domaća sigurnosna agencija (BfV) upozorila na rizik od agresivne ruske špijunske operacije. Ovo nije prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu da njemački državljanin bude optužen za ustupanje povjerljivih podataka Rusiji.

Naime, u januaru ove godine je uhapšen Arthur E. koji se tereti za umiješanost u prosljeđivanje obavještajnih podataka Rusiji, prenosi BBC.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()