Sljedeća pandemija mogla bi doći zbog topljenja glečera, pokazuju novi podaci

Analiza Arktičkog jezera sugeriše da bi se virusi i bakterije zaključane u ledu mogle ponovo probuditi i zaraziti divlje životinje.

19.10.2022. 14:01
  • Podijeli:
glečeri alpi pixabay 1.jpg Foto: Pixabay

Prema novim podacima, sljedeća pandemija možda neće doći od slijepih miševa ili ptica, već od materije u ledu koji se topi.

Genetička analiza tla i jezerskih sedimenata iz jezera Hazen, najvećeg visokog arktičkog slatkovodnog jezera na svijetu, sugeriše da rizik od širenja virusa – gdje virus inficira novog domaćina po prvi put – može biti veći u blizini glečera koji se tope.

Nalazi impliciraju da kako globalne temperature rastu zbog klimatskih promjena, postaje vjerovatnije da bi se virusi i bakterije zaključani u glečerima i permafrostu mogli ponovo probuditi i zaraziti lokalne divlje životinje, posebno jer se njihov raspon takođe pomiče bliže polovima.

Na primjer, 2016. godine izbijanje antraksa u sjevernom Sibiru koje je ubilo dijete i zarazilo najmanje sedam drugih ljudi pripisano je toplotnom talasu koji je otopio permafrost i izložio zaraženi trup irvasa. Prije toga, posljednja epidemija u regionu bila je 1941.

Kako bi bolje razumjeli rizik koji predstavljaju smrznuti virusi, Stéphane Aris-Brosou i njene kolege sa Univerziteta Ottawa u Kanadi prikupili su uzorke tla i sedimenta iz jezera Hazen, blizu mjesta u koje su utjecale male, srednje i velike količine otopljene vode iz lokalnih glečera

Zatim su sekvencionirali RNK i DNK u ovim uzorcima kako bi identificirali potpise koji se blisko podudaraju s onima poznatih virusa, kao i potencijalnih životinjskih, biljnih ili gljivičnih domaćina, i pokrenuli algoritam koji je procijenio mogućnost da ovi virusi zaraze nepovezane grupe organizama.

Istraživanje, objavljeno u Proceedings of the Royal Society B , sugeriše da je rizik od prelivanja virusa na nove domaćine veći na lokacijama u blizini mjesta u koje su doticale velike količine glacijalne otopljene vode – situacija koja postaje vjerovatnija kako se klima zagrijava.

Tim nije kvantifikovao koliko virusa koje su identifikovali ranije nije bilo poznato - što planiraju učiniti u narednim mjesecima - niti je procijenio da li su ti virusi sposobni da izazovu infekciju.

Međutim, druga nedavna istraživanja sugerišu da nepoznati virusi mogu, i rade, lutati u ledu glečera. Na primjer, prošle godine su istraživači sa Državnog univerziteta Ohajo u SAD-u objavili da su pronašli genetski materijal od 33 virusa – od kojih je 28 novih – u uzorcima leda uzetim sa tibetanske visoravni u Kini. Na osnovu njihove lokacije, procijenjeno je da su virusi stari otprilike 15.000 godina.

2014. godine, naučnici iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Eks-Marseju uspjeli su da ožive džinovski virus koji su izolovali iz sibirskog permafrosta, čime je ponovo postao zarazan po prvi put u 30.000 godina. Autor studije, Jean-Michel Claverie, rekao je tada za BBC da bi otkrivanje takvih slojeva leda moglo biti "recept za katastrofu".

Uprkos tome, Aris-Brosouov tim je upozorio da predviđanje visokog rizika od prelivanja nije isto što i predviđanje stvarnih prelivanja ili pandemije. "Sve dok virusi i njihovi 'premosnički vektori' nisu istovremeno prisutni u okruženju, vjerovatnoća dramatičnih događaja vjerovatno ostaje niska", napisali su.

S druge strane, predviđa se da će klimatske promjene promijeniti raspon postojećih vrsta, potencijalno dovodeći nove domaćine u kontakt sa drevnim virusima ili bakterijama.

„Jedini zaključak koji možemo sa sigurnošću da iznesemo je da kako temperature rastu, rizik od prelivanja u ovom konkretnom okruženju raste“, rekao je Aris-Brosou. “Hoće li ovo dovesti do pandemije? Apsolutno ne znamo.”

Takođe nije jasno da li je potencijal za promjenu domaćina identifikovan u jezeru Hazen jedinstven unutar jezerskih sedimenata. “Sve što znamo, to bi moglo biti isto što i vjerovatnoća promjene domaćina uzrokovana virusima iz blata u vašem lokalnom ribnjaku”, rekao je Arwyn Edwards, direktor Interdisciplinarnog centra za mikrobiologiju okoliša na Univerzitetu Aberystwyth.

Međutim, "hitno moramo istražiti mikrobne svjetove širom naše planete kako bismo razumjeli ove rizike u kontekstu", rekao je. “Dvije stvari su sada vrlo jasne. Prvo, da se Arktik brzo zagrijava i da su glavni rizici za čovječanstvo njegov uticaj na našu klimu. Drugo, da bolesti sa drugih mjesta pronalaze put do ranjivih zajednica i ekosistema Arktika.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()