Ovo je razlog zašto trudnice trebaju jesti više lubenice

Blagodati za zdravlje

05.07.2024. 16:09
  • Podijeli:
trudnica lubenica shutterstock-64c655aa86f2b.webp Foto: Shutterstock

Lubenici se u posljednje vrijeme pripisuje epitet namirnice s neograničenim mogućnostima kulinarske obrade, iako je nekada smatrana samo sočnom poslasticom male nutritivne vrijednosti. Odlično se uklapa u različite salate, smoothije i sorbete, obogaćujući ih svojom slatkoćom i bojom.

No, jeste li znali da jedenje lubenice tokom trudnoće ima još veće blagodati za zdravlje? Zbog visokog udjela vode, lubenica pomaže u smanjenu žgaravice. Također, voćni šećeri prisutni u lubenici pomažu u ublažavanju jutarnje mučnine i dehidracije, a kisele tvari mogu pomoći spriječiti moguću pojavu grčeva u mišićima u trećem tromjesečju.

U odnosu na paradajz, lubenica je bogatija na likopenu, antioksidansu koji štiti od razvoja karcinoma i kardiovaskularnih bolesti, podržava imunološki sistem i predstavlja prirodnu unutrašnju zaštitu kože od štetnih UV zraka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()