Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD o akciji na Bliskom Istoku: Predsjednik je bio jasan, to je bio početak

U petak su SAD pogodile 85 ciljeva na sedam lokacija u Iraku i Siriji

04.02.2024. 18:35
  • Podijeli:
Jake SUllivan_REUTERS-1664126381771.webp Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države će poduzeti "daljnje akcije" nakon izvođenja velikih zračnih napada tokom vikenda protiv milicija koje podržava Iran i koje su izvele napade na američke trupe na Bliskom istoku, poručio je u nedjelju savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, potvrdivši da je to bio "početak našeg odgovora".

“Samo bih rekao da je predsjednik bio jasan kada ih je naredio i kada ih je izveo da je to bio početak našeg odgovora i da će biti još koraka“, rekao je Sullivan za CNN.

Sullivan je, odgovarajući na pitanjeznači li to da SAD planira dodatne napade, rekao: “To znači da ćemo poduzeti daljnje korake“.

“Neću, očito, opisivati karakter te akcije jer ne želim prenositi naše udarce“, rekao je i potvrdio “daljnje akcije”.

Obećanje daljnje akcije Bidenove administracije dolazi nakon što su SAD usvojile “višeslojni” odgovor na napad dronom u kojem su prošle sedmice ubijena tri pripadnika američke vojske i ranjeno više od 40 drugih. Napad je donio najveći gubitak američkih vojnih života u regiji u gotovo tri godine i prve američke vojne žrtve od izbijanja rata u Gazi.

U petak su SAD pogodile 85 ciljeva na sedam lokacija u Iraku i Siriji.

U američkim napadima ubijeno je najmanje 16 osoba u Iraku, uključujući civile, a 25 ih je ozlijeđeno, objavila je iračka vlada u petak. Napadi su pogodili područja u blizini granice sa Sirijom i ciljali su objekte koje koristi Al Hashd al Shabi povezan s Iranom — ili Jedinice narodne mobilizacije — u iračkom gradu Al-Qaimu, prema iranskim zvaničnicima.

Sljedećeg su dana SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo izveli napade na najmanje 30 ciljeva Hutija u Jemenu iz zračnih i površinskih platformi, uključujući borbene avione, uz podršku nekoliko drugih zemalja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()