SAD priznale: Rakete dugog dometa isporučene Ukrajini

Briselski portal „Politiko“ je ranije prenio da su SAD tajno poslale u Ukrajinu rakete dugog dometa ATACMS koje su prošle nedjelje korišćene za napad na ruske trupe na Krimu

25.04.2024. 12:25
  • Podijeli:
volodimir zelenski, 5 april 2023 - profimedia-65f025bbcf7e5.webp Foto: Profimedia

Sjedinjene Američke Države su Ukrajini isporučile rakete dugog dometa ATACMS u prethodnom paketu pomoći, zvanično je potvrdio zamjenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel.

"Da, mogu da potvrdim da su SAD po nalogu predsjednika Ukrajini obezbijedile rakete većeg dometa ATACMS", rekao je on, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

On je pojasnio da je predsjednik SAD Džozef Bajden u februaru naredio svom timu koji se bavi pitanjima nacionalne bezbjednosti da ove rakete pošalje ukrajinskoj strani za njihovu upotrebu na suverenoj teritoriji Ukrajine, prenosi B92.

"Isporuka je izvršena u okviru paketa pomoći koji su SAD objavile 12. marta, a ove rakete su stigle u Ukrajinu u aprilu. Nismo ovo ranije objavili zbog operativne bezbjednosti Ukrajine na njen zahtjev", rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Briselski portal „Politiko“ je ranije prenio da su SAD tajno poslale u Ukrajinu rakete dugog dometa ATACMS koje su prošle nedjelje korišćene za napad na ruske trupe na Krimu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()