SAD: Djevojčica rodila nakon silovanja jer nije mogla da abortira

Bilo je i slučajeva da su žene zamalo umrle jer su ljekari morali da čekaju dok njihovi životi ne budu u opasnosti da bi izvršili abortus

16.08.2023. 20:01
  • Podijeli:
Abortus2_Reuters.jpg Foto: Reuters

Trinaestogodišnja djevojčica u američkoj državi Misisipi rodila je dječaka nakon što ju je silovao stranac jer nije mogla da abortira, objavio je Tajm.

Majka djevojčice tražila je abortus za svoju ćerku, ali joj je rečeno da je Čikago najbliže mjesto u kojem je moguće izvršiti abortus, a koji se nalazi više od devet sati vožnje od njihove kuće u Klarksdejlu u Misisipiju.

Majka djevojčice rekla je da je cijena abortusa u Čikagu prevelika, kada se uzme u obzir cijena putovanja, odsustva sa posla i da ona nije imala sredstava sve to da plati.

To je samo posljednji u nizu sličnih slučajeva koji su se pojavili nakon što je američki Vrhovni sud poništio prava na pristup abortusu u SAD, prenio je "Gardijan".
Od te odluke Vrhovnog suda abortus je ograničen u 14 američkih saveznih država, prema podacima Centra za reproduktivna prava.

Bilo je i slučajeva da su žene zamalo umrle jer su ljekari morali da čekaju dok njihovi životi ne budu u opasnosti da bi izvršili abortus.

Procjenjuje se da 25 miliona žena starosti od 15 do 33 godine živi u američkim državama u kojima je ograničeno pravo na abortus.
Država zahtjeva da se silovanje prijavi policiji da bi mogao da se izvrši legalan abortus.

Dva od tri slučaja silovanja u SAD nisu prijavljena policiji, prema podacima američke neprofitne organizacije protiv seksualnih napada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()