Ruski milijarder poginuo u padu helikoptera

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama

29.11.2022. 19:55
  • Podijeli:
Vjaceslav_Taran_foto_YT-1669748070178.webp Foto: YouTube

Ruski milijarder Vjačeslav Taran je poginuo u padu helikoptera kod Monaka.

Pedesettrogodišnji Taran je posljednjih deset godina živio u Monaku. Osim njega, u helikopterskoj nesreći koja se dogodila 25. novembra je smrtno stradao i 35-godišnji pilot koji je upravljao helikopterom, prenosi portal Monaco Daily News.

Taran je još 1997. osnovao Libertex, platformu za online trgovanje, a u posljednje vrijeme se bavio kriptovalutama.

"Libertex grupa s velikom tugom potvrđuje smrt svog suosnivača i predsjednika Upravnog odbora Vjačeslava Tarana, u pada helikoptera koji se dogodio na putu za Monako u petak 25. novembra 2022.", poručili su u saopćenju iz Libertexa.

Ruski milijarder je letio iz Lausanne s iskusnim pilotom u jednomotornom helikopteru H130. Nesreća se dogodila oko 13 sati po vedrom vremenu, a javila su se nepotvrđena nagađanja da je drugi putnik otkazao let u posljednji tren. Zamjenik javnog tužitelja u Nici je rekao da se ne može isključiti krivnja treće strane.

Ukrajinska novinska agencija UNIAN tvrdi da je Taran navodno bio "kriptobiznismen s vjerojatnim vezama s ruskom vanjskom obavještajnom službom". Navodi se kako je navodno bio povezan s agencijom za inozemnu špijunažu SVR, kao i da je navodno bio odgovoran za "pranje ruskih sredstava kroz sistem operacija kriptovaluta", piše Daily Mail.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()