Ruska državna banka pod hakerskim napadom

Napadi "bez presedana" iz inozemstva

06.12.2022. 10:50
  • Podijeli:
rublje rublji pixabay.jpg Foto: Pixabay

Druga po veličini ruska banka VTB pogođena je najvećim kibernetičkim napadom u svojoj povijesti, objavila je danas, upozorivši na privremene poteškoće u pristupu svojoj mobilnoj aplikaciji i web stranici, ali uvjeravajući klijente da su njihovi podaci i dalje sigurni.

VTB je u državnom vlasništvu i priopćio je da odbija napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS), u kojem hakeri pokušavaju preplaviti mrežu neuobičajeno velikim količinama podatkovnog prometa kako bi je paralizirali.

"Tehnološka infrastruktura banke je pod kibernetičkim napadom bez presedana iz inozemstva", rekao je VTB u priopćenju. "Najveća ne samo ove godine nego u cijelom vremenu poslovanja banke."

Ruski vladini subjekti i državne firme na meti su takvih napada zbog događaja u Ukrajini.

Internetske stranice Kremlja, vodećeg prijevoznika Aeroflota i najvećeg zajmodavca Sberbanka među onima su koji su doživjeli gašenja ili privremene probleme s pristupom.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()