Rusija i Kuba razmatraju mogućnost plaćanja u rubljima i kriptovalutama

To bi olakšalo trgovinu između Rusije i Kube jer su obje pod sankcijama.

Autor: UNA HR
15.11.2022. 21:11
  • Podijeli:
Havana_PIXABAY-1668531666130.webp Foto: Pixabay

Rusija i Kuba razmatraju mogućnost međusobnih plaćanja u ruskim rubljima i kriptovalutama, kazao je u utorak Boris Titov, poseban povjerenik ruskoga predsjednika Vladimira Putina za poduzetništvo.

Plaćanje u rubljima i kriptovalutama olakšalo bi trgovinu između dvije zemlje, budući da se obje nalaze pod sankcijama.

Rusija i Kuba traže alternativu dolaru

"I Kuba i Rusija su pod sankcijama. Dolar je glavni financijski mehanizam u svijetu za plaćanja, ali danas države razvijaju i druge mehanizme kako bi izmijenile situaciju. Znam da se razmatra više mogućnosti, uključujući i plaćanja u rubljima", kazao je Titov za TASS.

Dodao je kako su biznisi obično fleksibilniji nego vlade pa im nije strano ni plaćanje u kriptovalutama. 

Moskva i Havana nekad imale snažne odnose

Kuba je jedina socijalistička država u Zapadnoj hemisferi i jedna od pet preostalih u svijetu. Već je desetljećima pod američkim embargom.

U vrijeme Hladnoga rata Kuba je razvijala snažne političke i ekonomske odnose s bivšim SSSR-om. Međutim, odnosi Havane i Moskve u posljednjih tridesetak godina nisu bili tako snažni.

Gospodarski rast Kube u ovoj godini upola manji od očekivanja

Kubanske su vlasti u ovoj godini očekivale gospodarski rast od četiri posto. Ipak, prema novim prognozama Gospodarske komore Kube, rast kubanskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) bit će upola manji, samo dva posto, a po pojedinim analitičarima i manji. 

Razlog tome je podbačaj turizma. Kubanska ekonomija, naime, uvelike ovisi o prihodima od turizma.  

Moskva pokušava istisnuti dolar i euro u trgovini sa svijetom i zamijeniti ih rubljem 

Rusija je 24. veljače napala Ukrajinu, nakon čega se našla pod sankcijama Zapada. Većina međunarodne zajednice osudila je rusku agresiju na Ukrajinu i nedavnu aneksiju okupiranih ukrajinskih teritorija.

Moskva već mjesecima nastoji potaknuti zamjenu dolara, eura i ostalih konvertibilnih valuta u međunarodnoj razmjeni ruskim rubljem, kineskim juanom, indijskom rupijom i drugim valutama zemalja u razvoju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()