Rusi napravili fabriku koja će proizvoditi 6.000 dronova godišnje, mogla bi odlučiti rat

Njihova niska cijena u poređenju sa skupim projektilima koje Ukrajina koristi znači da su jedinice protivvazdušne odbrane ponekad pribjegavale mitraljezima da ih obore

28.05.2024. 12:10
  • Podijeli:
dron, dronovi, roj dronova - profimedia-65f0394686c32.webp Foto: Profimedia

Dronovi igraju sve značajniju ulogu u aktuelnim sukobima, posebno u Ukrajini. Rusija je pokrenula desetine napada koristeći iranske bespilotne letjelice Shahed, zbog kojih su ih Ukrajinci prozvali "mopedi".
Njihova niska cijena u poređenju sa skupim projektilima koje Ukrajina koristi znači da su jedinice protivvazdušne odbrane ponekad pribjegavale mitraljezima da ih obore. Iran je u svom nedavnom napadu na Izrael pustio gomilu dronova, pokušavajući da nadmaši izraelsku protivvazdušnu odbranu i dozvoli balističkim i krstarećim projektilima da se provuku, što je taktika koju Moskva također koristi.

S obzirom da Ukrajina sada gradi vlastite dronove, koje su pogodile rafinerije nafte i drugu kritičnu infrastrukturu duboko na ruskoj teritoriji, traje utrka za postizanje prednosti u ratovanju dronovima.

Visoki dužnosnici Bidenove administracije rekli su početkom aprila da je Kina isporučila Rusiji optiku, mikroelektroniku i druge materijale dvostruke namjene koji bi se mogli koristiti u bespilotnim letjelicama, zajedno s drugim vojnim hardverom.

Istraživački odjel ukrajinske vojske saopćio je u septembru da Rusija nabavlja motore za napadne dronove Shahed iz Kine, identificirajući kompaniju pod nazivom Beijing MicroPilot UAV Flight Control Systems kao dobavljača.

Izvještaj Ujedinjenih nacija 2020. identifikovao je kompaniju kao mogući izvor motora u dronovima Shahed pronađenim u napadima jemenskih Huta i Irana na saudijska naftna postrojenja prethodne godine. Motor ima rotirajuću konfiguraciju, što ga čini efikasnijim od klipnih motora i idealno prikladnim za dronove velikog dometa.

Oni mogu koštati desetine hiljada dolara kada su napravljeni od materijala visokog kvaliteta, ali cijena se može smanjiti na nekoliko hiljada ako se koriste jeftiniji materijali i dugovječnost nije problem, kao što bi bio slučaj sa dronom kamikazom, kažu stručnjaci.

Ali ključno je i produbljivanje veza Rusije s Iranom i više afričkih država. Operacija proizvodnje dronova iranskog dizajna, skrivenih u par hangara u Posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga, na pritoci rijeke Volge, pokazuje kako se različiti elementi spajaju.

Ruski poslovni rukovodioci zaključili su ugovor o izgradnji tvornice bespilotnih letjelica krajem 2022. kada su odletjeli u Teheran s unosnom ponudom: 1,7 milijardi dolara koje će biti plaćene dijelom zlatnim polugama. Neobične termine, koje je The Wall Street Journal potvrdio s američkim sigurnosnim dužnosnicima, otkrila je u februaru hakerska grupa pod nazivom Prana Network, koja je rekla da je provalila u email servere povezane s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom.

Plan je da postrojenje Alabuga proizvodi 6.000 dronova Shahed godišnje, pored dronova za nadzor, prema ugovoru između ruskih menadžera tvornice i njihovih iranskih partnera koji je procurio kroz Prana Network, a koji su nezavisno potvrdila dva savjetnika britanske vlade.

Krajem aprila, fabrika je bila ispred svog plana proizvodnje, pošto je već isporučila 4.500 obećanih dronova, prema Međunarodnom institutu za strateške studije, istraživačkom centru sa sedištem u Londonu koji je fokusiran na odbranu.

Ruski vojnici se već obučavaju za upravljanje bespilotnim letjelicama u Siriji s instruktorima iz Revolucionarne garde i Hezbolaha, prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi i bivšem sirijskom oficiru iz grupe za praćenje sukoba Etana.

Desetine izviđačkih bespilotnih letjelica M3 "Albatros" proizvedenih u fabrici Alabuga dobile su detaljne fotografske obavještajne podatke o ukrajinskim položajima i kretanjima na liniji fronta. Njihov proizvođač je rekao da su bespilotne letjelice već pomogle u odbijanju pokušaja upada Ukrajine na rusku pograničnu oblast Belgorod.

Rusija sada proizvodi svoje bojeve glave umjesto da čeka na iranske, ubrzavajući proizvodnju borbeno-spremnog oružja, rekao je bivši zaposlenik u fabrici Henry Thompson, stručnjak za dronove koji je ranije radio za Ujedinjene nacije, koji je analizirao ostatke pronađene u Ukrajina i zaključio da su novije verzije Shaheda napravljene u Rusiji.

Da bi proširili proizvodnju dronova, Rusiji su bili potrebni kvalifikovani radnici za njihovo sklapanje.

Početne serije izviđačkih uređaja Albatros su se uglavnom oslanjale na studente sa obližnjih tehničkih fakulteta, ali ih nije bilo dovoljno da zadovolje ambicije Moskve. Proizvođači su počeli tražiti dalje - Afriku.

Početkom prošle godine, ruski biznismeni iz Specijalne ekonomske zone Alabuga iznajmili su salu u jednoj od vrhunskih škola u Kampali, glavnom gradu Ugande, i okupili publiku mladih studentica da čuju njihov govor. Ponuda je uključivala kvalificirani posao s tri puta većom platom nego kod kuće, uz avionsku kartu, besplatan smještaj i fakultetsku diplomu za pridruživanje programu rada i studija.

Više od hiljadu žena otišlo je u slobodnu zonu Alabuga iz cijele Afrike, a još hiljadu studenata će se vjerovatno pridružiti ovogodišnjem prijemu, kažu zvaničnici Ugande.

Plata je skoro 1.000 dolara mjesečno, skoro duplo veća od prosječne ruske plate.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()