Regionalni samit o ratu u Pojasu Gaze u subotu u Kairu, SAD nije pozvana

Jordanski kralj i eigpatski predsjednik odbili su primiti američkog predsjednika Joe Bidena nakon njegove posjete Izraelu, a palestinski predsjednik je odbio i telefonski razgovor

20.10.2023. 16:37
  • Podijeli:
gaza reuters-6526a38289f76.webp Foto: Reuters

Regionalni samit o ratu u Pojasu Gaze trebao bi se održati u subotu u Kairu na kojem će sudjelovati palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, lideri i predstavnici iz cijelog svijeta te generalni sekretar UN-a António Guterres, ali bez Sjedinjenih Američkih Država.

Među liderima koji će sudjelovati na summitu su talijanska premijerka Giorgia Meloni, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sissi, jordanski kralj Abdullah, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, emir Katar, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, kralj Bahreina Hamad bin Isa Al Khalifa, prestolonasljednik Kuvajta, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, ministri vanjskih poslova Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske, kao i predstavnici Kipra i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Osim njih, očekuje se da će na samitu sudjelovati ministar vanjskih poslova EU Josep Borrell i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel. Prema Reutersu, samitu će prisustvovati i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Britanski premijer Rishi Sunak, koji je u četvrtak posjetio Izrael, stigao je u petak u Kairo, a prema saopćenju iz njegovog ureda ondje vodi razgovore "s kolegama iz regije kako bi razgovarali o situaciji u Izraelu i Gazi".

U razgovorima, Sunak će naglasiti "imperativ izbjegavanja regionalne eskalacije i sprječavanja daljnjeg nepotrebnog gubitka života civila", saopćio je njegov ured.

Na samitu osim predstavnika SAD-a neće bit ni predstavnika Izraela. Jordanski kralj i eigpatski predsjednik odbili su primiti američkog predsjednika Joe Bidena nakon njegove posjete Izraelu, a palestinski predsjednik je odbio i telefonski razgovor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()