Putin pristao na zahtjev, povlači vojsku iz strateški važne regije

Ruskim odlaskom okončan je višegodišnji razmještaj koji je Moskvi omogućavao da ima vojno uporište u strateški važnoj regiji, južnome Kavkazu

09.05.2024. 17:31
  • Podijeli:
PUTIN-6639f56f54cd0.webp Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je povući ruske vojne snage i graničare iz raznih dijelova Armenije na zahtjev Erevana, rekao je u četvrtak za rusku novinsku agenciju Interfax Putinov glasnogovornik.

Objava je uslijedila nakon odlaska gotovo 2.000 ruskih mirovnjaka iz regije Nagorno-Karabah i okolnih područja. Tu je regiju Azerbajdžan oslobodio u rujnu prošle godin, nakon dvije decenije okupacije.

Ruskim odlaskom okončan je višegodišnji razmještaj koji je Moskvi omogućavao da ima vojno uporište u strateški važnoj regiji, južnome Kavkazu.

Armenija je i od ruskih graničara zatražila da od 1. kolovoza napuste svoje položaje u glavnoj zračnoj luci u Erevanu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u četvrtak je rekao da su Putin i armenski premijer Nikol Pašinjan na sastanku u srijedu u Moskvi postigli dogovor o novim odlascima iz spomenutih područja.

“U jesen 2020. su u brojne armenske regije, na zahtjev armenske strane raspoređeni naši graničari i pripadnici naših vojnih snaga. Pašinjan je kazao da danas, zbog izmijenjenih okolnosti više nema potrebe za tim. S time se složio i predsjednik Putin pa je dogovoreno povlačenje naše vojske i graničara”, rekao je Peskov Interfaxu.

Armenski medijski servis Sputnjik prenio je izjavu visokoga armenskog političara iz vladajuće stranke, koji je rekao da su se Putin i Pašinjan dogovorili da će se ruske snage i graničari povući iz pet armenskih regija.

No na zahtjev Erevana ruski će se graničari ipak zadržati na granicama Armenije s Turskom i Iranom, dodao je Peskov.

Pašinjan je kritizirao Rusiju jer nije intervenirala kada je trebalo zaustaviti azerbajdžanske snage u Karabahu i od tada javno dovodi u pitanje tradicionalno savezništvo svoje zemlje s Rusijom, koja u Armeniji ima brojne vojne objekte i počela je stvarati tješnje veze sa zapadom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()