Putin ide u posjetu Kini, sastat će se s Xijem

Na početku svog petog mandata

14.05.2024. 11:50
  • Podijeli:
putin si đinping profimedia-0764333101-641aaee760d43.webp Foto: Profimedia

 

Na početku svog petog mandata ruski predsjednik Vladimir Putin ove sedmice će otputovati u Kinu.

Očekuje se da će čelnik Kremlja stići u Peking u četvrtak, na poziv kineskog predsjednika Xija Jinpinga, i ostati do petka, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua, a prenosi njemački Dpa.

Putinova posljednja službena državna posjeta ruskom istočnom susjedu bio je prije gotovo šest godina.

Odabir Kine kao njegove prve destinacije nakon reizbora u martu naglašava bliske veze između dviju nuklearnih sila i stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Otkako je Moskva pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu 2022. i nametanja zapadnih sankcija Rusija je uglavnom međunarodno izolirana.

Međutim, Kina nije osudila napad i zauzela je neutralan stav prema vanjskom svijetu, dok je nastavila podržavati svog dugogodišnjeg partnera.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()