Prvi put u 9 godina: Djevojčica umrla od ptičje gripe

Kako piše BBC, pozitivan je i otac djevojčice na ovu gripu, a testirano je 11 osoba

24.02.2023. 19:00
  • Podijeli:
pticja-gripa-shutterstock.jpg

Djevojčica (11) u Kambodži umrla je od prvog poznatog slučaja ptičje gripe u zemlji u posljednjih devet godina, potvrdile su vlasti.

Djevojčici iz ruralne provincije Prey Veng u srijedu je dijagnosticiran virus H5N1. Razboljela se sedmicu dana ranije, a imala je visoku temperaturu, kašalj i grlobolju, piše BBC.

Kako piše BBC, pozitivan je i otac djevojčice na ovu gripu, a testirano je 11 osoba.

Jučer je ministar zdravstva Mam Bunheng rekao da je to prva poznata infekcija virusom H5N1 u Kambodži od 2014. godine.

Djevojčica je iz svog sela prebačena u dječju bolnicu u glavnom gradu Phnom Penhu. Nažalost, spasa joj nije bilo.

Zdravstveni radnici su prikupili uzorke mrtvih ptica i uputili apel stanovnicima da ne diraju mrtve ili bolesne ptice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()