Prva zemlja u svijetu prava na abortus upisala u Ustav

Poslanici i senatori su velikom većinom podržali taj potez, sa 780 glasova za i 72 protiv

05.03.2024. 08:20
  • Podijeli:
Abortus2_Reuters.jpg Foto: Reuters

Francuski parlament izglasao je danas unošenje prava na abortus u Ustav, što je prva takva odluka u svijetu, koju su pozdravile grupe za ženska prava kao istorijsku, a oštro su je kritikovali protivnici abortusa.

Poslanici i senatori su velikom većinom podržali taj potez, sa 780 glasova za i 72 protiv u specijalnom zajedničkom glasanju dva doma parlamenta ispod pozlaćenih plafona Versajske palate, nedaleko od Pariza.

Aktivisti za pravo na abortus, okupljeni u centru Pariza, navijali su i aplaudirali dok je Ajfelova kula blistala u pozadini i prikazivala poruku "Moje tijelo - moj izbor". Rezultat glasanja objavljen je na ogromnom ekranu.

Pravo na abortus je šire prihvaćeno u Francuskoj nego u SAD i mnogim drugim zemljama, a ankete pokazuju da oko 80 odsto Francuza podržava činjenicu da je abortus legalan.

"Šaljemo poruku svim ženama: vaše tijelo pripada vama i niko ne može da odlučuje umjesto vas", rekao je premijer Gabrijel Atal poslanicima uoči glasanja.

Žene imaju zakonsko pravo na abortus u Francuskoj od 1974. godine. U to vrijeme, mnogi su kritikovali ovaj zakon.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()