Protest: Iran odbio poslati ambasadroa u Švedsku zbog spaljivanja Kur'ana

Muškarac je poderao i zapalio Kuran ispred centralne džamije u Stockholmu u srijedu, prvog dana muslimanskog blagdana Kurban-bajrama

02.07.2023. 16:00
  • Podijeli:
Iransko veleposlanstvo u Kijevu_REUTERS-1664015602998.webp Foto: Reuters

Iran će se suzdržati od slanja novog ambasadora u Švedsku u znak protesta zbog spaljivanja Kur'ana ispred džamije u Stockholmu, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahian.

Muškarac je poderao i zapalio Kuran ispred centralne džamije u Stockholmu u srijedu, prvog dana muslimanskog blagdana Kurban-bajrama.

Švedska optužila čovjeka koji je zapalio Kur'an

Švedska policija optužila je čovjeka koji je zapalio svetu knjigu za agitaciju protiv etničke ili nacionalne skupine. U novinskom intervjuu sebe je opisao kao iračkog izbjeglicu koji želi da se Kur'an zabrani.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak švedskog otpravnika poslova kako bi osudio ono što je, kako su rekli, uvreda najsvetijih islamskih svetinja.

"Premda su administrativne procedure za imenovanje novog ambasadora u Švedskoj završene, proces upućivanja je odgođen zbog toga što je švedska vlada izdala dozvolu za oskvrnuće svetog Kur'ana", rekao je Amirabdolahian na Twitteru u nedjelju.

Ne zna se koliko će Iran protestovati

Nije precizirao koliko dugo Iran neće poslati ambasadora u Švedsku. Premda je švedska policija odbila nekoliko nedavnih zahtjeva za proteste protiv Kura'na, sudovi su poništili te odluke, rekavši da krše slobodu govora.

U svojoj dozvoli za proteste u srijedu švedska policija je rekla da, iako to "može imati vanjskopolitičke posljedice", sigurnosni rizici i posljedice povezani sa spaljivanjem Kura'na nisu bili takve prirode da bi se zahtjev trebao odbaciti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()