Prijedlog o posudbi 50 milijardi dolara Ukrajini podijelio zvaničnike EU i SAD-a

Vremena sve manje

12.06.2024. 12:15
  • Podijeli:
Tan2023-05-2013581161_9 G7 lideri Jonathan ErnstPool Photo via AP-646911d1f21e0.webp Foto: Tanjug/Jonathan Ernst Pool Photo via AP

Zvaničnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država nisu uspjeli usaglasiti prijedlog o posudbi 50 milijardi dolara Ukrajini, zbog čega će se pregovori nastaviti i nakon samita lidera G7 zemalja.

Glavni problem stvaraju zvaničnici EU, koji smatraju da uslovi koje predlaže SAD nisu fer.

"Zvaničnici SAD-a predlažu da oni daju novac, EU preuzima sav rizik, EU plaća kamate, a SAD koristi novac za zajednički fond za Ukrajinu. Možda smo glupi, ali nismo toliko glupi", rekao je neimenovani zvaničnik iz Brisela za Politico.

Ne očekuje se dogovor na samitu G7 zemalja (Njemačka, Italija, Francuska, Japan, SAD, Kanada, Velika Britanija), koji se održava od 13. do 15. juna u Italiji, što stavlja dodatni pritisak, posebno na delegaciju iz Washingtona.

Kako su za novembar zakazani predsjednički izbori u SAD-u, postoji strah da bi Donald Trump, ako pobijedi, povukao saglanost za ovakav dogovor i za aktivnu pomoć Ukrajini.

Međutim, čak i uz pritisak vremena kojeg ponestaje, zvaničnici iz EU ipak ne žele pod bilo kakvim uslovima podržati ovaj dogovor. Očekuje se da će pregovori trajati do jeseni, ali postoji nada da će se sve riješiti prije izbora u SAD-u.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()