Prigožin: Ako se Wagnerova grupa povuče iz Bahmuta cijeli front će se srušiti

Šef grupe Wagner se žali da će ruske vlasti okriviti Wagnerovce za ratne poraze

05.03.2023. 12:51
  • Podijeli:
Jevgenij Prigožin_Wagner_Reuters-1667840747176.webp Foto: Reuters

Jevgenij Prigožin, šef privatne vojne kompanije Wagner (PMC), uvjeren je da bi povlačenje njegovih trupa iz grada Bahmuta urušilo cijelu frontu, a zatim bi Rusija okrivila plaćenike za poraz u ratu.

"Ako se Wagnerova grupa povuče iz Bahmuta, cijeli front će se srušiti... Ako se Wagnerova grupa sada vrati unatrag, onda se u historiji događa sljedeća situacija: jasno je da će se fronta srušiti do ruske granice, a može se nastaviti i dalje", kazao je Prigožin.

Prigožin se žali da će ruske vlasti okriviti Wagnerovce za ratne poraze, jer će povlačenje plaćenika iz Bahmuta "izazvati 'efekt proljeća' i ukrajinske snage će se probiti na teritorij takozvane 'LNR' sa svih strana, počistiti Lugansk i Sorokyne i ući u Rusiju."

Nadalje pretpostavlja da će u tom slučaju i Krim biti oslobođen.

Prigožin je ogorčen što rusko ministarstvo odbrane iz tog razloga ne daje Wagnerovcima municiju i više osuđenika koje bi regrutirali u svoje redove.

Video s riječima šefa Wagnera pojavio se na internetu kasno navečer 4. marta Trenutno nije poznato kada i gdje je snimljena. Prigožinova press služba nije objavila video.

Šef Wagnera je već ulazio u sukob sa ruskim ministarstvom odbrane optužujući ih da ne isporučuju dovoljnu količinu municija njegovim trupama.

Privatna vojna kompanija Wagner je udarna pesnica Rusije u namjeri da osvoji grad Bahmut na istoku Ukrajine. U gradu se trenutno vode ogorčene borbe, ali ga ruske trupe još uvijek nisu uspjele opkoliti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()