Pred poslanicima u Bundestagu: Šolc branio svoju odluku o zabrani slanja "Taurusa" u Ukrajinu

Glavni opozicioni blok desnog centra i dijelovi Šolcove trostranačke koalicije frustrirani su ovakvim kancelarovim stavom, prenio je AP.

13.03.2024. 17:40
  • Podijeli:
bundestag-donji-dom-reuters.jpg

Njemački kancelar Olaf Šolc branio je svoje odbijanje da pošalje Ukrajini krstareće rakete dugog dometa "taurus", rekavši njemačkim poslanicima da razboritost nije slabost, uz insistiranje da i dalje vjeruje Kijevu.

NJemačka je postala drugi najveći snabdjevač Ukrajine vojnom pomoći poslije SAD, ali Šolc mjesecima odbija želju Kijeva da pošalje rakete "taurus", koje imaju domet do 500 kilometara i teoretski bi mogle biti korištene protiv ciljeva daleko unutar teritorije Rusije.

Glavni opozicioni blok desnog centra i dijelovi Šolcove trostranačke koalicije frustrirani su ovakvim kancelarovim stavom, prenio je AP.

Kritike nisu ublažene ni nakon što je Šolc prošlog mjeseca konačno dao detaljno objašnjenje i insistirao da NJemačka ne smije da bude direktno uključena u rat.

Kancelar već dugo ističe riješenost da pomogne Ukrajini bez eskalacije rata i uvlačenja NJemačke i NATO-a u sukob, naglašavajući da nijedan njemački vojnik neće ići u Ukrajinu.

Tokom prethodne dvije godine, Šolc je povremeno bio kritikovan zbog toga što se činilo da oklijeva prije nego što Kijevu obeća nove sisteme naoružanja, kao što su tenkovi "leopard dva".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()