Potez vrijedan hvale: Kolumbija će liječiti povrijeđenu djecu iz pojasa Gaze

Solidarnost na djelu

14.06.2024. 15:49
  • Podijeli:
ifrati_gaza_foto_FB-65f18ab5b6f4b.webp Foto: Facebook/Pomozi.ba

Kolumbijska vlada će primiti i pružiti medicinsku skrb palestinskoj djeci povrijeđenoj u ratu koji već devet mjeseci vodi Izrael u Pojasu Gaze.

"Donijeli smo odluku o pružanju humanitarne pomoći palestinskoj djeci koja će sa svojim porodicama putovati u Kolumbiju na liječenje", objavila je zamjenica sekretara za multilateralne poslove Elizabeth Taylor Jay u Stockholmu, gdje boravi u državnom posjetu s kolumbijskim predsjednikom Gustavom Petrom.

Kako javlja AFP, predstavnica nije precizirala koliko će palestinske djece Kolumbija prihvatiti, kada bi mogla stići ili kako bi uspjela napustiti Pojas Gaze.

Predsjednik Petro, izabran 2022. kao prvi ljevičarski predsjednik u historiji Kolumbije, više je puta oštro kritizirao izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze.

U maju je najavio prekid diplomatskih odnosa s Izraelom i opisao vladu premijera Benjamina Netanyahua kao genocidnu u načinu na koji vodi rat u Pojasu Gaze.

Također je najavio da obustavlja kupovinu oružja koje proizvodi Izrael, koji je jedan od glavnih dobavljača ove južnoameričke zemlje. Prošle je sedmice kolumbijski predsjednik najavio da će njegova zemlja obustaviti izvoz uglja u Izrael za vrijeme trajanja rata.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()