Pomor kitova u Australiji: Uginulo najmanje 14

Lešine životinja pronašli su mještani na ostrvu King i prijavili vlastima.

20.09.2022. 11:39
  • Podijeli:
kit-temza-pixsell.jpg

Najmanje 14 mladih kitova ulješura uginulo je u masovnom nasukavanju na plaži u Tasmaniji u Australiji.

Lešine životinja pronašli su mještani na ostrvu King i prijavili vlastima.

Razlog zašto su se kitovi nasukali nije poznat, ali su na licu mjesta pomorski biolozi i veterinari koji će pokušati da istraže uzroke.

Iako nasukavanje kitova nije nova pojava u Tasmaniji, stručnjaci kažu da je ova ostrvska država "stjecište" takvih događaja.

Snimanjem iz vazduha biće utvrđeno da li ima još životinja koje su se nasukale u regionu.

Kitovi ulješure, koji spadaju u ugroženu vrstu na globalnom nivou, mogu da narastu do 18 metara, a teški su oko 45 tona.

Biolog Vanesa Pirota izjavila je da su uginuli kitovi vjerovatno dio takozvanog "jata samaca", odnosno mladih mužjaka koji su upali u nevolju.

Ovi kitovi su kao "autobusi ronioci" i najčešće vrijeme provode daleko od obale.

"Uopšte pojava nasukavanja kitova i dalje je misterija. Mi ne znamo zašto se to dešava", rekla je ona za BBC.

Ona je istakla da su kitovi možda bili loše vođeni, zbog bolesti ili dezorijentacije vođe jata ili su se prepali zbog nečega i završili u plitkim vodama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()