Poljski poljoprivrednici stupili u štrajk glađu

Grupa od 14 poljoprivrednika upala je u parlament Poljske krajem prošle sedmice

13.05.2024. 21:25
  • Podijeli:
protest poljskih poljoprivrednika, granični prelaz sviecko, poljska - profimedia-65dc909e993de.webp Foto: Profimedia

Pet poljskih poljoprivrednika stupilo je danas u štrajk glađu zbog ekoloških regulativa EU koje, kako navode, negativno utiču na njihovo poslovanje.

Poljoprivrednici u Poljskoj i drugim članicama EU protestuju u proteklih nekoliko mjeseci zbog jeftinijeg uvoza hrane iz Ukrajine i zabrana koje su im uvedene "Zelenim sporazumom" za borbu protiv klimatskih promjena.

Grupa od 14 poljoprivrednika upala je u parlament Poljske krajem prošle sedmice i danas su petorica koji su preostali u prostorijama najavili da neće konzumirati hranu dok im ne bude osiguran sastanak sa premijerom Donaldom Tuskom.

"Iznad svega štrajkujemo zbog poliike EU i danas krećemo u štrajk glađu", rekao je poljoprivrednik Jaroslav Zareba /37/.

Poljoprivrednici su ranije dobili ustupke od EU oko "Zelenog sporazuma" i od poljske administracije koja je najavila da će platiti 529 miliona dolara subvencija odštete za niske cijene žitarica, ali mnogi od njih tvrde da je to nedovoljno.

Zareba je istakao da "Zeleni sporazum" ima veliki uticaj na poljoprivredu i da ima mnogo regulativa koje utiču na profitabilnost i cijenu proizvoda.

Zamjenik poljskog ministra poljoprivrede Mihal Kolodžijčak istakao je da demonstranti u parlamentu ne predstavljaju većinu poljoprivrednika koji su objavili da prekidaju proteste zbog sprovedenih mjera za pomoć, prenose Nezavisne.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()