Pogubljen švedsko-iranski disident

Habib Farajolah Čab osuđen je na smrt prema strogim islamskim zakonima koji su na snazi u Iranu

06.05.2023. 09:05
  • Podijeli:
tijela ubijenih u teroristickom napadu foto Tanjug:AP:Ebrahim Noroozi-6455fc0564374.webp Foto: Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

Iran je pogubio danas švedsko-iranskog disidenta osuđenog za vođenje arapske separatističke grupe optužene za napade, uključujući napad na vojnu paradu 2018. godine u kojem je ubijeno 25 ljudi, javila je državna televizija.

Habib Farajolah Čab osuđen je na smrt prema strogim islamskim zakonima koji su na snazi u Iranu.

Iran je 2022. godine započeo suđenje Čabu pod optužbom da je vodio separatistički arapski pokret za oslobođenje Ahvaza, koji želi samostalnu državu u naftom bogatoj provinciji Kuzestan, na jugozapadu Irana, i za zavjeru i izvođenje "brojnih bombaških i terorističkih napada i operacija".

Iran je 2020. godine objavio da su njegove bezbjednosne snage pritvorile Čaba u susjednoj Turskoj i odvele ga u Teheran, ne navodeći detalje njegovog hapšenja.

Švedska je izrazila zabrinutost zbog Čabovog slučaja, a veze sa Iranom su narušene i zbog doživotne kazne zatvora koju je švedski sud izrekao bivšem iranskom zvaničniku zbog umiješanosti u masovno pogubljenje političkih zatvorenika 1988. godine u Islamskoj Republici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()