Počeo sastanak o širenju Uneskove liste svjetskog nasljeđa

Više od 50 svjetskih lokacija nadaju se da će biti uvrštene na listu svjetskog nasljeđa UN

10.09.2023. 14:41
  • Podijeli:
unesko pixabay-64412a8d20809.webp Foto: Pixabay

 Više od 50 svjetskih lokacija nadaju se da će biti uvrštene na listu svjetskog nasljeđa UN na sastanku koji je počeo danas u Rijadu, dok se neka mjesta, uključujući Veneciju i Kijev, suočavaju sa rizikom da im ocjena bude snižena.

Unesko, obrazovna, naučna i kulturna organizacija UN, vodi listu svjetske baštine, za koju navodi da je odraz kulturne i prirodne raznolikosti planete.

Agencija se sastaje jednom godišnje da bi ažurirala listu, a države vide uvrštavanje svojih lokacija kao ključ za turizam i mogućnost da se dobiju sredstva za očuvanje lokaliteta.

Nasuprot tome, zemlje žele da izbjegnu izbacivanje sa liste, uključujući Australiju, koja je nedavno uložila velike napore da izbjegne isključenje Velikog koralnog grebena zbog nedovoljnih Vladinih mjera u zaštiti ovog prirodnog lokaliteta od uticaja klimatskih promjena i turizma.

Na sastanku u Saudijskoj Arabiji neke poznate lokacije, uključujući Veneciju i Kijev, biće u centru pažnje zbog moguće kvalifikacije "pod rizikom".

Šest lokacija bi mogle da dobiju status "u opasnosti", na kojoj je već 55 mjesta širom svijeta.

Venecija je u opasnosti od porasta nivoa vode, što se pripisuje klimatskim promjenama i prevelikom broju turista, rekao je agenciji AFP Lazare Elundu Asomo, direktor Uneskovog odjeljenja za svjetsku baštinu.

Ukrajinskim lokacijama Kijevu i Lavovu "prijeti uništenje" u aktuelnom ratu sa Rusijom. "Ne znamo šta će se desiti", rekao je ovaj zvaničnik. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()