Pobačaj postaje pravo zagarantovano Ustavom: Evo koja zemlja će prva to uraditi

Ankete pokazuju da oko 85 odsto francuske javnosti podržava reformu.

03.03.2024. 15:34
  • Podijeli:
trudna žena, trudnoća, surogat pixabay-6585d3dbc4adb.webp Foto: Pixabay

 Francuska se priprema postati prva zemlja na svijetu koja će pravo na pobačaj unijeti u svoj ustav, najavljuje u nedjelju "BBC". U ponedjeljak će se zastupnici donjeg i gornjeg doma parlamenta sastati na posebnoj sjednici u Versaju, a predsjedavaće predsjednik Emanuel Makron.

Ako tropetinskom većinom izglasaju taj vladin prijedlog, kao što je i očekivano, tada će se u ustav iz 1958. unijeti "zagarantovana sloboda" ženama da obave pobačaj. Biće to 25. amandman na francuski temeljni zakon i prvi od 2008. godine.

Podstaknuti ukidanjem federalne zaštite prava na pobačaj u Americi prije dvije godine, pristalice prava na pobačaj snažno podržavaju reviziju ustava, koju vide kao garanciju da neće doći do slične situacije u Francuskoj.

Ankete pokazuju da oko 85 odsto francuske javnosti podržava reformu. U Francuskoj je pravo na pobačaj uneseno u zakon iz 1975. godine, prenose "24Sata".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()