Peskov: Rusija Bezuslovno podržava srpsko stanovništvo Kosova* i njihova prava treba zaštiti

Peskov je također rekao da Moskva sa zabrinutošću prati nemire na Kosovu*, koji su eskalirali otkako su albanski gradonačelnici nakon prošlomjesečnih glasova preuzeli dužnost u sjevernom dijelu

31.05.2023. 15:15
  • Podijeli:
peskov-anadolija.jpg

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao kako Rusija podržava srpsko stanovništvo Kosova* i vjeruje da se njihova zakonska prava i interesi moraju zaštiti.

Peskov je također rekao da Moskva sa zabrinutošću prati nemire na Kosovu*, koji su eskalirali otkako su albanski gradonačelnici nakon prošlomjesečnih glasova preuzeli dužnost u sjevernom dijelu zemlje s većinskim srpskim stanovništvom.

"Mi bezuslovno podržavamo Srbiju i Srbe. Smatramo da se moraju poštovati ​​sva zakonska prava i interesi kosovskih Srba", rekao je Peskov na dnevnoj konferenciji za novinare, dodajući da ne smije biti mjesta "provokativnim akcijama".

Srbi su odbili učestvovati na lokalnim izborima u aprilu, a kandidati etničkih Albanaca osvojili su načelnička mjesta u četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom s odazivom od 3,5 posto.

NATO je u utorak saopćio da će poslati 700 dodatnih vojnika na Kosovo* i staviti još jedan bataljon u stanje visoke pripravnosti dok Srbi nastavljaju demonstrirati protiv etničkih albanskih gradonačelnika. NATO ima oko 4.000 vojnika trenutno na Kosovu*.

Moskva je blokirala kandidaturu Kosova da postane članica Ujedinjenih naroda, a u subotu su okrivili Kosovo i zapadne zemlje za pojačanje napetosti na Balkanu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()