Pentagon: Kina u moru drži nuklearnu podmornicu s balističkim projektilima

Procjena kineske vojske kaže da je kineska flota od šest podmornica s balističkim projektilima klase Jin gotovo kontinuirano patrolirala s otoka Hainan u Južno kinesko more

04.04.2023. 11:30
  • Podijeli:
amerika_kina - reuters-1669098199979.webp Foto: Reuters

Prema izvještaju Pentagona, Kina po prvi put drži najmanje jednu nuklearnu podmornicu s balističkim projektilima stalno na moru, dodajući pritisak na Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike dok se pokušavaju suprotstaviti rastućoj vojsci Pekinga.

Procjena kineske vojske kaže da je kineska flota od šest podmornica s balističkim projektilima klase Jin gotovo kontinuirano patrolirala s otoka Hainan u Južno kinesko more.

Opremljeni novom balističkom raketom većeg dometa, mogu pogoditi kontinentalni dio Sjedinjenih Američkih Država, kažu analitičari, prenosi Reuters.

Bilješka u izvještaju na 174 stranici privukla je pažnju kada je objavljena krajem novembra, ali pokazuje ključna poboljšanja u kineskim sposobnostima, prema četiri regionalna vojna atašea upoznata s pomorskim operacijama i pet drugih sigurnosnih analitičara.

Iako će ugovor s AUKUS-om pokazati da će Australija isporučiti svoje prve podmornice na nuklearni pogon tokom sljedeća dva desetljeća, stalne kineske patrole balističkih projektila na moru opterećuju resurse Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika jer intenziviraju raspoređivanje u stilu Hladnog rata.

"Htjet ćemo imati naše SSN-ove koji će ih pokušavati pratiti... tako da su dodatni zahtjevi za našom imovinom jasni", rekao je Christopher Twomey, stručnjak za sigurnost na US Naval Postgraduate School u Kaliforniji, govoreći u privatnom svojstvu, prenosi Reuters.

SSN je američka oznaka za napadnu podmornicu na nuklearni pogon.

Nove patrole podrazumijevaju poboljšanja u mnogim područjima, uključujući logistiku, zapovijedanje i kontrolu te oružje.

Oni također pokazuju kako Kina počinje upravljati svojim podmornicama s balističkim projektilima na gotovo isti način na koji su to desetljećima činile Sjedinjene Američke Države, Rusija, Britanija i Francuska, kažu vojni atašei, bivši podmorničari i sigurnosni analitičari.

Njihove "patrole odvraćanja" omogućuju im da zaprijete nuklearnim protunapadom čak i ako rakete i sistemi na zemlji budu uništeni. Prema klasičnoj nuklearnoj doktrini, to odbija protivnika od pokretanja početnog napada.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()