Par iz SAD-a optužen zbog zanemarivanja djece: Prisiljavali ih na rad i život u štali?

Policiju je pozvao susjed, zabrinut za dobrobit maloljetnika

26.06.2024. 19:23
  • Podijeli:
par_SAD_zlostavljanje_djece_foto_WCHS-TV-667be3ed7b266.webp Foto: WCHS-TV

Donald Ray Lantz (63) i Jeanne Kay Whitefeather (62) iz Zapadne Virginije optuženi su za zanemarivanje djece. Navodno su prisiljavali svoju posvojenu djecu da rade kao robovi i žive u štali. Uhapšeni su u oktobru prošle godine, nakon što je otkriveno da petero posvojene djece - u dobi od 6, 9, 11, 14 i 16 godina živi u lošim uslovima.

Policiju je pozvao susjed, zabrinut za dobrobit maloljetnika, prenosi Index.

"Susjedi su izvijestili da su djeca bila prisiljena obavljati poljoprivredne radove i da im nije bilo dopušteno ući u kuću", stoji u optužnici. Prilikom intervencije, policija je pronašla 14-godišnjaka i 16-godišnjakinju u štali. Unutra nije bilo ni svjetla ni tekuće vode. Jedno od tinejdžera reklo je policiji da su posljednji put jeli prije 12 sati te da su bili prisiljeni spavati na betonu.

Lantz i Whitefeather su se izjasnili su se jučer na sudu nevinima po više tačaka optužnice, uključujući trgovinu djecom, korištenje maloljetne djece u prisilnom radu i zanemarivanje djece, izvijestila je lokalna novinska kuća Metro News. Sutkinja Maryclaire Akers tvrdi da su djeca "u osnovi korištena kao robovi."

Suočavaju se i s optužbama za kršenje ljudskih prava, zbog toga što su posebno ciljali na crnu djecu i prisiljavali ih na rad zbog rase, objavio je Metro News. Kaucija im je određena na 500 hiljada dolara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()