Papa Franjo pred 7.000 vjernika: Djecu nam danas proždiru ratovi

Tokom obraćanja, papa je naglasio kako su slabi žrtve ljudske prodržljivosti

24.12.2022. 21:19
  • Podijeli:
Papa Franjo_Vatican Media_REUTERS-63879a0207510.webp Foto: Vatican Media / Reuters

Papa Franjo predvodio je večeras u Vatikanu misu uoči Božića, a kao i prethodne godine poslao je poruke koje odnose kako na prošlost, tako na sadašnjost, ali i budućnost.

Vatikanska bazilika je i ove godine uoči mise bila puna, a prema pisanju La Stampe prisustvovalo je sedam hiljada vjernika, a još tri hiljade je prema izvorima Svete Stolice, pratilo događaj s Trga Svetog Petra.

S obzirom na to da se nalazi u nešto lošijem zdravstvenom stanju, papa je na ovu misu stigao u invalidskim kolicima, a u svom govoru naročito se osvrnuo na moderni svijet i običaje koji "proždiru" radost i svrhu Božića.

"Šta ova noć još govori o našim životima? Dva milenija nakon Isusovog rođenja, nakon mnogih Božića proslavljenih uz ukrase i poklone, nakon tolikog konzumerizma? Znamo toliko mnogo stvari o Božiću, ali zaboravljamo njegovo značenje", rekao je papa.

Tokom obraćanja, papa je naglasio kako su slabi žrtve ljudske prodržljivosti.

"Slabi su žrtve proždrljivosti, a muškarci gladni moći gutaju svoju braću i sestre. Čak i djecu danas proždiru ratovi. Božić se ne slavi bez siromašnih. Čovječanstvo danas je nezasito novca, moći i zadovoljstva. Ne ostavlja mjesta za siromašne. Bog nije otac koji proždire svoju djecu, već Otac koji nas u Isusu čini svojom djecom i hrani nas nježnošću. On dolazi da dotakne naša srca i da nam kaže da je jedina sila koja mijenja tok historije ljubav. On ne ostaje distanciran i moćan, već postaje blizak i ponizan;", poručio je papa.

U poruci vjernicima, papa je rekao kako se večeras Isus svima približava jer mu je stalo do ljudi.

"Kaže vam:'Ako se osjećati izmučeni događajima, ako vas proždire osjećaj krivice, ako ste gladni pravde, ja Bog sam s tobom. Znam šta živiš, znam tvoje muke i historiju. Tu sam da ti kažem kako ću uvijek biti blizu tebe. Ne dopustite da vas savladaju strah, rezigniranost i obeshrabrenje. Nema zla, nema grijeha od kojeg vas Isus ne želi ili ne može spasiti", ističe papa.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()