Ovo su Reutersove fotografije koje su obilježile 2022. godinu

Put kroz objektiv

28.12.2022. 23:00
  • Podijeli:
fotka_reuters 2022 - reuters-63ac75f739f8f.webp Foto: Reuters

Novinska agencija Reuters je tradicionalno, na kraju svake kalendarske godine objavio fotografije koje su na neki način obilježile godinu na izmaku.

Izuzetak nije ni ova, a fotografije koje dominiraju tiču se uglavnom rata u Ukrajini, prirodnih nepogoda, sportskih događaja i skandala....

U nastavku vam donosimo nekoliko Reutersovih fotografija koje su obilježile ovu 2022. godinu.

Jedna od potresnijih fotografija zabilježena je u aprilu ove godine, dva mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, na kojoj se može vidjeti kako jedna majka i kćerka oplakuju smrt oca, odnosa supruga, koji je stradao u bombardovanju Kharkiva.

Foto: Reuters

Tada najbolji teniser svijeta Novak Đoković je početkom godine proživio vjerovatno najveću dramu u svojoj sportskoj karijeri.

Naravno sve se događalo u Australiji uoči početka Australian Opena. Ulazak u zemlju, pa stavljanje u karantin, izlazak pred sud, te naposlijetku deportacija iz zemlje je odjeknula u svijetu.

Foto: Reuters

Naravno glavni razlog jeste činjenica da se Đoković nije vakcinisao protiv koronavirusa, a početkom godine u Australiji je na snazi bio jedan od najstrožijih lockdowna u svijetu.

Jedna od najpotresnijih fotografija koje su ove godine zabilježili fotografi Reutersa desila se na okupiranoj Zapadnoj Obali u Hebronu, gdje je izraelska vojska ubila tri Palestinca tokom protesta.

Foto: Reuters

U jednom momentu naoružanim vojnicima prilazi Palestinka, koja ispruženih ruku kao da pita "Zašto", dok je bila na nišanu vojnika.

Kraljica Elizabeta II umrla je od "starosti" 8. septembra u 15:10 sati, a taj događaj je obilježio sva dešavanja na "Otoku" ove godine.

Oostat će upamćena kao najdugovječnija britanska monarhinja, a sahranjena je u dvorcu Windsor.

Nakon smrti kraljice Elizabete II, proglašeno je 12 dana nacionalne žalosti.

Prirodne katastrofe su također pogađale pojedine dijelove planete, a jedan od najvećih uragana ikada Ian pogodio je Ameriku, tačnije Floridu, a prije toga Kubu.

Foto: Reuters

Inače Ian je jedan od najjačih oluja koja je pogodila Ameriku u historiji. Milioni su ostali bez struje, pojedina mjesta su izbrisana s mape, a nastradalo je više od 150 ljudi.

Šteta nastala nakon uragana Ian procjenjuje se na više od 50 milijardi dolara.

Kina i dan danas vodi bitku protiv koronavirusa, a tokom ljeta u nekoliko milionskih gradova na snagu su stupili žestoki lockdowni, koji su bili dio "nulte stope tolerancije" prema covidu u toj zemlji.

Tako su fotografi Reutersa uhvatili momenat kada jedan muškarac proviruje glavu kroz obilježeni dio ograde, gdje očigledno razgovara s nekim kome je trebalo kupiti nešto hrane.

Od sportskih događaja svakako da treba izdvojiti nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u Kataru, koje je po treći put u historiji osvojila Argentina.

Ipak, za Gaučose nije najbolje počelo prvenstvo, obzirom da su u prvoj utakmici poraženi od Saudijske Arabije, a bilo je 2:1.

Foto: Reuters

Ovaj trijumf Saudijske Arabije se smatra najvećom senzacijom u historiji Mundijala, a koliko je to, na kraju se ispostavilo, bilo dobro za Argentinu, najbolje je pokazao ostatak turnira.

Na fotografiji je prikazan pobjednički gol Saudijske Arabije, koji je postigao Salem Aldawsari.

Vrijedi istaknuti i 14. naslov prvaka Evrope za ekipu Reala koja je krajem maja u Parizu pobijedila Liverpool rezultatom 1:0.

Foto: Reuters

"Redsi" su tokom cijelog susreta potpuno dominirali, stvarali šanse, a junak Reala bio je Thibaut Courtois, koji je u nekoliko navrata bravurozno odbranio svoj gol.

Real je slavio golom Viniciusa 1:0, a nakon utakmice uslijedilo je veliko slavlje igrača Kraljevskog kluba.

I na kraju sportskog dijela treba istaknuti i poetsku pravdu u vidu, ranije navedenog Novaka Đokovića. Srbijanski teniser je tokom ljeta osvojio svoj sedmi Wimbledon, nezvanično prvenstvo svijeta u tenisu. 

Foto: Reuters

U velikom finalu bio e  bolji od Australca Nicka Kyrgiosa rezultatom 3:1, po setovima je bilo 4:6, 6:3, 6:4 i 7:6.

Tridesetpetogodišnji Beograđanin sada na svom kontu ima 21 osvojeni Grand Slam, jedan manje od Rafaela Nadala, a priliku da se izjednači i na toj listi imat će već početkom 2023. godine na Australian Openu.

Kada je u pitanju svijet zabave, apsolutnu "pobjedu" je odnio događaj s ovogodišnje dodjele Oscara, 94. po redu. 

Naime, glumac Will Smith je tokom same ceremonije, pred milonskim auditorijem, ošamario komičara Chrisa Rocka, koji se ranije našalio suprugom glumca Jadom Pinket Smith.

Foto: Reuters

Nakon incidenta, Smith je osvojio Zlatnog kipića, a kao kaznu od Akademije dobio je desetogodišnju zabranu prisustva na ovoj ceremoniji.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()