Ovo je prva zemlja koja protjeruje izraelskog ambasadora

Izraelski ambasador Gali Dagan kritikovao je kolumbijskog predsjednika zbog “antisemitskih” izjava i “podrške teroristima” koji su napali Izrael

16.10.2023. 22:03
  • Podijeli:
kolumbija izrael reuters-652d8915e2d7e.webp Foto: Reuters

Kolumbija je zatražila od izraelskog ambasadora u toj zemlji da se izvini kolumbijskom predsjedniku Gustavu Petri i da nakon toga "napusti" ovu južnoameričku državu, javljaju izraelski mediji.

Reagujući na izjavu izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta u kojoj je najavio “potpunu opsadu” Gaze u borbi protiv “životinja”, kolumbijski predsjednik Petro je rekao da su ovakve riječi “nacisti govorili o Jevrejima”.

Pišući na X-u, nekadašnjem Twitteru, Petro je, između ostalog, dodao da “demokratski narodi ne mogu dozvoliti da se nacizam ponovo uspostavi u međunarodnoj politici”.

Rekao je da Gallantova formulacija predstavlja “govor mržnje” koji će, ako se dozvoli da se nastavi, “samo donijeti holokaust”.

Izraelski ambasador Gali Dagan kritikovao je kolumbijskog predsjednika zbog “antisemitskih” izjava i “podrške teroristima” koji su napali Izrael.

Ubrzo je uslijedila reakcija ministra vanjskih poslova Kolumbije, Alvara Leyve, koji je poručio da izraelski ambasador se “u najmanju ruku mora izviniti i otići”.

Jučer je Izrael zaustavio izvoz proizvoda u Kolumbiju u znak protesta zbog primjedbi kolumbijskog lidera.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()