Ovo je njaskuplji grad za život u Njemačkoj

Odlučujući faktor su troškovi stanovanja

27.10.2023. 09:07
  • Podijeli:
MInhen pixabay-1669450590458.webp Foto: Pixabay

Troškovi života u Münchenu najveći su u Njemačkoj i 38 posto su veći nego u okrugu Vogtland na drugom kraju ljestvice, objavili su Njemački ekonomski institut i Savezni institut za istraživanje graditeljstva, urbanizma i prostornog razvoja.

Odlučujući faktor su troškovi stanovanja. Ako nisu uključeni, razlika između najskupljeg i najpovoljinjeg je puno manja – šest posto a tada je Stuttgart najskuplji grad a Leer najjeftiniji.

Kada se uključe troškovi stanovanja, život u gradu Münchenu je 25,1 posto skuplji od njemačkog prosjeka.

Slijede okrug Munchen sa 16,7 posto višim troškovima, Frankfurt (15,9%) i Stuttgart (14,8%).

Okrug Vogtland je pak 9,5 posto ispod državnog prosjeka, kao i Greiz. Slijedi Goerlitz (9,4% ispod), kao i grad Pirmasens i okrug Salzlandkreis s 9,3% ispod prosjeka.

Osobito je skupo i u popularnim stambenim područjima, na primjer na rubu Alpa ili Bodenskog jezera.

Istočne savezne pokrajine, s druge strane – s izuzetkom Berlina i okolice – obično su znatno jeftinije od državnog prosjeka.

Isto vrijedi i za pojedina područja u središtu i sjeverozapadu Njemačke, zapadno od Frankfurta te na krajnjem sjeveru i istoku Bavarske.

Izračuni se temelje na oko 24 miliona podatkovnih pokazatelja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()