Oštra reakcija Kine na američko obaranje balona iznad Atlantika

Biden: Misija obaranja balona uspješna, pohvala za pilote

05.02.2023. 08:55
  • Podijeli:
kineski balon twitter @Defence_XP-63df5fec2e989.webp Foto: Twitter@Defence_XP

Nakon što je američka ratna avijacija oborila u subotu navodni kineski špijunski balon iznad Atlantika, zvanični Peking je danas oštro reagovao i saopštio da zadržava pravo da "preduzme dalje akcije", kritikujući SAD zbog "očigledno pretjerane reakcije i ozbiljnog kršenja međunarodne prakse".

Zvanični Peking je u danas objavljenom saopštenju poručio da Kina odlučno podržava legitimna prava i interese kompanije u čijem je vlasništvu balon i da istovremeno zadržava pravo da "preduzme dalje mjere kao odgovor" na američko obaranje balona, prenio je AP.

Prisustvo balona na nebu iznad SAD ove nedelje zadalo je novi udarac već inače zategnutim američko-kineskim odnosima koji se godinama pogoršavaju i navelo državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da naglo otkaže ranije dogovoreno putovanje u Peking, navodi agencije.

Povodom obaranja kineskog balona predsjednik SAD Joe Biden pohvalio je Pentagon za uspješno izvedenu akciju obaranja kineske letjelice iznada Atlantika nadomak obala Južne Karoline, prenio je ranije CNN.

Prema riječima američkih zvaničnika vojska je koristila borbene avione F-22 iz baze vazduhoplovnih snaga u Virdžiniji, a ispaljen je raketni projektil AIM-9X, navodi američka televizija.

Ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su kineske vlasti koristile oboreni balon "za nadgledanje strateških lokacija u kontinentalnom dijelu SAD".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()