Oštra reakcija iz Izraela na izjave glavnog sekretara UN-a

Predsjednik centra Dani Dayan poručio je: “Hamasov pokolj Židova 7. oktobra bio je genocidan u svojim namjerama i nemjerljivo brutalan u svom obliku

25.10.2023. 16:51
  • Podijeli:
bombardovanje gaza reuters-6534bb9b0c6ea.webp Foto: Reuters

Yad Vashem, memorijalni centar holokausta sa sjedištem u Jeruzalemu, kritizirao je glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa jer je izjavio da se napadi Hamasa na Izrael ranije ovog mjeseca "nisu dogodili u vakuumu".

Predsjednik centra Dani Dayan poručio je: “Hamasov pokolj Židova 7. oktobra bio je genocidan u svojim namjerama i nemjerljivo brutalan u svom obliku. Dio razloga zašto se razlikuje od holokausta je to što Židovi danas imaju državu i vojsku. Nismo bespomoćni i prepušteni na milost i nemilost drugih.”

Dodaje da ono što se dogodilo “testira iskrenost svjetskih vođa, intelektualaca i utjecajnih osoba koje posjećuju memorijal Yad Vashem” i zaklinju se “Nikada više” – izraz povezan sa sprječavanjem ponavljanjem užasa holokausta.

“Oni koji traže ‘razumijevanje’, traže opravdavajući kontekst, ne osuđuju kategorički počinitelje i ne pozivaju na bezuvjetno i hitno oslobađanje otetih, padaju na testu. Glavni tajnik UN-a António Guterres pao je na testu”, stoji u priopćenju Danija Dayana, predsjednika Yad Vashema.

Guterres nije izravno odgovorio, ali ranije danas istaknuo je druge dijelove svog jučerašnjeg govora: “Pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. Ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda.”

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()