Olaf Scholz najavio kompenzaciju za preživjele žrtve nacističkih zločina u Poljskoj

Želi poboljšati odnose

02.07.2024. 11:57
  • Podijeli:
Olaf Scholz_Anadolija-63d14bb71e732.webp Foto: Anadolija

Kancelar Njemačke Olaf Scholz stiže u posjetu Varšavi, glavnom gradu Poljske, gdje će najaviti nekoliko novih ideja za poboljšanje odnosa između ove dvije zemlje. Među njima je i kompenzacija za preživjele žrtve nacističkih zločina.
Tokom posjete očekuje se da će Scholz imati sastanak s premijerom Poljske Donaldom Tuskom, gdje će se razgovarati o ovoj temi.

Očekuje se da će Scholzova najava dodatno poboljšati odnose njegove zemlje s Poljskom nakon što je Tusk preuzeo dužnost prošle godine. Odnosi između zemalja oštro su se pogoršali pod bivšom poljskom vladom koju je vodila populistčka desničarska stranka Pravo i pravda (PiS).

Njemačka je bila omiljena meta vlade PiS-a, čiji su lideri zahtijevali od Berlina da plati više od milijardu eura ratnih reparacija. Njemačka je odbila te zahtjeve, s izjavom jednog portparola da je "ovaj slučaj zatvoren" zbog niza poslijeratnih sporazuma.

Trenutna poljska vlada odustala je od zahtjeva za reparacije, ali ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski pozvao je Njemačku da pronađe "kreativno rješenje" za nadoknadu patnje poljskom narodu.

Očekuje se da će njemačka najava sadržavati paket mjera čija će cijena biti u "trocifrenom milionskom rangu". To bi trebalo da uključuje financijsku kompenzaciju za poljske žrtve nacističke Njemačke koje su još uvijek žive, podršku za odbranu istočnog dijela Poljske te uspostavu spomenika u Berlinu posvećenog nacističkim zločinima u okupiranoj Poljskoj.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()