UNA na licu mjesta: Vijeće ministara BiH usvojilo državni budžet!

Na sjednici u Mostaru

04.07.2024. 13:38
  • Podijeli:

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara u Mostaru usvojen je budžet za 2024. godine.

Naime, nakon sjednice koja je po prvi održana izvan Sarajeva, kazala predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, je navela da je osiguran nesmetan rad institucija.

"Usvojili smo okvirni globalni fiskalni okvir za 2024. i 2026. godinu i usvojili Nacrt budžeta. Donošenjem budžeta od milijardu i 355 miliona, povećan je za 40 miliona maraka. Time je osiguran nesmetan rad institucija, ali i rad na implementaciju i provođenje reformi", kazala je Krišto i dodala:

"Ovime smo ispunili i uvjet za dobijanje prve tranše iz fonda rasta EU, a EU smo i obavijestili o tome. Donijeli smo još neke odluke u resoru saobraćaja i komunikacija, 4G mreže ali i unaprijeđenja cestovne infrastrukture, unaprijeđenja telekomunikacija na razini BiH, u iznosu preko 60 miliona maraka".

Ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić je kazao da od danas postoje dva vrlo bitna dokumenta, a to su usvajanje budžeta i podjela viška sredstava RAK-u.

"Između ostalog za projekt digitalne transformacije na području Federacije BiH namijenjeno 5,3 miliona KM, integracije SDH mreže i optičke mreže Elektroprijenosa BiH 2 miliona, projekte razvoja prometa na području RS-a 8,5 miliona KM, FBiH 13,9 miliona KM, Brčko Diostrikta 227 hiljada KM..." kazao je Amidžić.

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto istakao je da ne postoji država u EU koja nema jako centralnu administraciju.

"Insistirat ću da popravimo primanja državnih službenika i da pojačamo ekspertnu snagu.

Bilo bi neozbiljno da se zbog 17 miliona likvidira imovina BHRT-a koja vrijedi mnogo više. Novac se mora ulagati, ne smijemo dozvoliti da se ova sredstva tope", kazao je Forto i dodao:

"IDEEA moze racunati na dva miliona, granična policija 1,2 miloona maraka. Ukupno 27 miliona za Federaciju, 16 miliona za Republiku Srpsku, koju će morati na adekvatan način utrošiti".

Ministar pravde BiH Davor Bunoza se danas dotakao i Zakona o VSTV-u, te je naglasio da su dužni usvojiti cjelokupan zakon.

"Usaglašavamo ga i bio bi veliki uspjeh da ga do kraja godine cjelokupno usvojimo. Ne postoji usaglašenost oko datuma, vezano za odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda", poručio je Bunoza.

Sada će Vijeće ministara proslijediti budžet u Parlamentarnu skupštinu BiH, gdje ga trebaju podržati oba doma.

Kako smo ranije pisali, dogovor o budžetu je postignut na sastanku državne koalicije u Mostaru.

Inače, usvajanje državnog budžeta jedan je od uslova za dobijanje prve tranše iz Plana rasta EU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()